Balul sikerült a női kézitorna

2003.11.23. 11:38
Az 1995-ös világbajnokságot leszámítva tizenöt éve nem volt olyan rangos női kézilabda-viadal fővárosban, mint a hétvégi AstraZeneca-torna. A decemberi, horvátországi vébére való felkészülést szolgáló viadal azonban vacogósra és dadogósra sikeredett: a káposztásmegyeri jégcsarnokban kevés néző előtt, hideg teremben csak a harmadik helyen tudott végezni a tornával párhuzamosan még kemény edzéseket tartó Mocsa-csapat.
Az AstraZeneca nemzetközi női tornának otthont adó káposztásmegyeri csarnokban tapasztalható hideg és a kevés néző miatt bosszankodott Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára. Az ígérttel ellentétben alig volt tíz fok a teremben, így minden csapat és ami szintén fontos: néző panaszkodik - füstölgött a torna harmadik napján Sinka. Az aréna alapvetően jégpályának készült, most a jégre fektetett borítás és szigetelés révén lehet benne kézilabda-mérkőzéseket rendezni. "Át kell gondolni, hogy szabad-e Budapesten tornát rendezni" - meditált Sinka László, arra utalva, hogy nagyon szerény érdeklődés mellett játszottak mindhárom napon Farkasék. Igaz, a távoli helyszín és a meglehetősen magas - ezer-kétezer forintos - jegyárak sem csalogathatták eléggé a kézilabdabarátokat.

Vészes gólínség

A torna zárómeccse, a magyar-spanyol találkozó kimaradt helyzetekkel kezdődött, öt perc után az előbb megnyugvó spanyolok szereztek vezetést. Sugár jól védett a magyar kapuban, de Radulovicséknak sem támadásban, sem védekezésben nem ment. Négy perccel a félidő vége előtt már négy góllal vezettek a vendégek, nálunk pedig három büntető is kimaradt.

A második félidőben jelentősen feljavult a védekezés, és egy csapásra szoros lett a mérkőzés. Azonban amikor egyenlíteni lehetett volna, akkor mindig közbejött egy rossz passz vagy elhamarkodott kísérlet. A játékrész derekán újból jött egy hullámvölgy (19-16), ráadásul az addig hatszor eredményes Radulovics kisebb sérülése miatt cserét kért.

A Mocsai-csapatban nem volt elég erő a gyorsításra, a ritmusváltásra a délelőttönkénti kemény edzések után, így a hajrában sem volt esély a hátrány lefaragására. A magyar válogatott egyetlen alkalommal sem vezetett, a lényegesen kevesebbet hibázó spanyolok teljesen megérdemelten győztek, s egyenletes jó teljesítménnyel nyerték az AstraZeneca Kupát.

A kapitány keretet szűkített

A torna után Mocsai Lajos szövetségi kapitány bejelentette, hogy Pálffy Zsuzsára vésztartalékként számít, s így a hétfőtől Hévízen készülő vb-keretben 17-en kapnak helyet. Horvátországba 16-an utaznak, az igazi kérdés már csak az - ha nem lesz sérülés -, hogy Kindl vagy Tóth marad-e ki.

AstraZeneca-torna, Káposztásmegyer
Spanyolország-Magyarország 26-23 (14-11)
AstraZeneca-csarnok, 400 néző
góldobók: Fraile 7, Puche 6, Garcia 3, Lopez, Gomez, Mangue, Oncina 2-2, Sanchez, Lujan 1-1, illetve Radulovics 6, Görbicz, Siti, Lovász, Kulcsár 3-3, Mehlmann, Kirsner, Pigniczki, Farkas, Tóth 1-1

Korábban játszották: Franciaország-Csehország 18-17 (7-6)

A torna végeredménye: 1. Spanyolország 6 pont, 2. Franciaország 4, 3. Magyarország 2, 4. Csehország 0