Huszonhét országba jut el az olimpiai láng

2003.11.26. 14:29
Véglegesítették az olimpiai láng jövő évi pontos útvonalát. A március 25-én induló váltó 27 országot érint majd, de Magyarországra ezúttal sem jön el. Legutóbb 1972-ben, a müncheni olimpia előtt járt nálunk a szimbólum.
Az olimpiai lángot március 25-én, az első újkori olimpiai kezdetének időpontjában gyújtják meg a játékok ókori helyszínén, Olümpiában. Előbb Görögországon vonul keresztül a jelkép, 174 várost érintve. Külföldre - Ausztráliába - először június 4-én ér a láng, és 26 ország 33 városát érinti majd. A staféta végigjárja valamennyi újkori olimpia helyszínét, de első alkalommal jut el a láng Dél-Amerikába és Afrikába is.

A külföldi célállomások: Sydney, Melbourne, Tokió, Szöul, Peking, Újdelhi, Kairó, Fokváros, Rio de Janeiro, Mexikóváros, Los Angeles, St. Louis, Atlanta, New York, Montreal, Antwerpen, Brüsszel, Amszterdam, Genf, Lausanne, Párizs, London, Barcelona, Róma, München, Berlin, Stockholm, Helsinki, Moszkva, Kijev, Isztambul, Szófia és Nicosia.

A végállomás Athén lesz, ahol augusztus 13-án kezdődik az olimpia.

A fáklya összesen 78 ezer kilométert utazik majd. Görögországban 45 nap alatt 7500 résztvevő fut majd az olimpiai jelképpel, külföldön a 3600 futó harmincöt nap alatt összesen 1500 kilométer tesz majd meg a lánggal, egyenként 400 méteres szakaszokon. Görögországon kívül elsőként sydneyi olimpiai bajnok futónő, Cathy Freeman viszi majd a fáklyát, aki a 2000-es játékokon meggyújtotta a lángot.

A fáklyát először az 1936-os berlini játékok előtt vitték futók több országon keresztül, Magyarországot utoljára 1972-ben, a müncheni olimpia előtt érintették.