Ausztrál-spanyol párharc a Davis Kupáért

2003.11.27. 14:33
Az ausztrál válogatott huszonnyolcadik, a vendég spanyol gárda a második alkalommal diadalmaskodhat a csapat-világbajnokságnak tartott tenisz Davis Kupa-döntő melbourne-i döntőjében.
A szakértők és a teniszrajongók véleménye szerint a házigazdák jóval esélyesebbek, mert roppant gyors "felületen", füvön játsszák a döntőt, és ezen az ausztrálok jóval otthonosabban mozognak.

A spanyolok a 2000-es döntőben éppen az ausztrálokat legyőzve hódították el - történetük első - trófeáját, de akkor a mostaninál jóval kedvezőbb helyzetben voltak, hiszen hazai pályán, Barcelonában, ráadásul kedvenc borításukon, salakon játszhattak,. Ezúttal idegenben kell szerepelniük, a házigazdák által rendkívül kedvelt füvön. Két évvel ezelőtt viszont - óriási meglepetésre - az ausztrálok éppen füvön kaptak ki a vendég franciáktól.

"A kupát el is döntheti az első nap: ha legalább az egyik meccset megnyerjük, akkor végig nyomás alatt tarthatjuk ellenfeleinket" - mondta Juan Carlos Ferrero, az idei Roland Garros spanyol bajnoka. "Hewitt ellen kezdek, ss óriási csatára számítok: Lleyton a hazai közönség előtt mindig "szupermotivált".

A két csapat útja a döntőig:
Ausztrália:
nyolcaddöntő: Nagy-Britannia 4-1
negyeddöntő: Svédország 5-0
elődöntő: Svájc 3-2

Spanyolország:
nyolcaddöntő: Belgium 5-0
negyeddöntő: Horvátország 5-0
elődöntő: Argentína 3-2

A hazai együttes szurkolói elsősorban abban bíznak, hogy a játékosok ezúttal is hozzák megszokott "DK-formájukat", s felülmúlják önmagukat.

"Remélem, az első találkozó után ez jelenik majd meg az eredményjelzőn: Ausztrália-Spanyolország 1-0 - ábrándozott Lleyton Hewitt. "Ebben az esetben pedig hatalmas nyomás lesz Moyán" - csatlakozott csapattársa véleményéhez Mark Philippoussis.

Hewitt eddig hat alkalommal mérkőzött Ferrero ellen, s döntetlen az állás. Legutóbb az idei US Openen találkoztak, s akkor négy játszmában a spanyol volt a jobb. Füvön viszont még egyszer sem teniszeztek egymás ellen. Philippoussis viszont 4-2-re vezet Moyával szemben, utolsó mérkőzésükön - a 2003-as Roland Garroson - a spanyol nyert. A párharcból a füves pályaborítás szintén kimaradt.

Már a Davis Kupa-döntő pénteki nyitómérkőzésén hatalmas csata várható: a tavalyi wimbledoni győztes Lleyton Hewitt és az idei Roland Garros-bajnok Juan Carlos Ferrero játssza az első egyest az Ausztrália-Spanyolország összecsapáson, a Melbourne-i Rod Laver Arénában. Ezt követően Carlos Moyá és Mark Philippoussis lép pályára.

A Davis Kupa-döntő műsora:
péntek:
Hewitt-Ferrero
Philippoussis-Moyá

szombat:
Woodbridge, Arthurs-López, Corretja

vasárnap:
Philippousis-Ferrero
Hewitt-Moyá