Harmadik lett Fa Nándor az ARC vitorlásversenyen

2003.12.08. 11:17
Közép-európai idő szerint szombaton 15 órakor célba ért a djuice az Atlantic Rally for Cruisers (ARC) vitorlásversenyen. A Fa Nándor irányította tízfős magyar csapat 13 nap 1 óra 20 perc 15 másodperc alatt tette meg a mintegy 2700 tengeri mérföldes (5000 km) távot, s a harmadik helyen végzett a 235 hajót felvonultató mezőnyben.
Az együttes érdemeit növeli, hogy csak két egyértelműen gyorsabb versenyhajó, a Volvo 60-as Spirit és a Vernon előzte meg. A vitorlások november 23-án indultak el Las Palmasból, s a napokban folyamatosan érkeznek meg a karibi Santa Lucia szigetén lévő Rodney Bay kikötőjébe.

A djuice az első perctől kezdve az élmezőnyben haladt, a rajtot követően egy napig még vezetett is. Azt követően a két Volvo 60-as mögött mindvégig biztosan tartotta harmadik helyét. Az erősen - néha viharosan - szeles napok után az út kétharmadánál a szélhiány is próbára tette a magyarok kitartását és vitorlázótudását, de ekkor is sikeresen őrizték pozíciójukat.

Az óceáni versenyzéshez ezzel a megméretéssel tért vissza Fa Nándor, aki még a viadal előtt úgy vélekedett, hogy a mezőnyben található két, a Volvo Ocean Race-en is részt vett jachttal a 22,6 m hosszú djuice nincs egy súlycsoportban, de ezzel együtt is mindenképpen a jó helyezés elérése a cél az első hazai profi óceáni csapattal. Hozzátette: megfelelően gyors a hajó, amelynek tulajdonságait azonban nem sikerült teljes mértékben tesztelni. Az 1992-93-as Vendée Globe földkerülő viadalon ötödik magyar hajóst a tulajdonos Láng Róbert kérte fel, hogy legyen a kormányos.

A csapat tagjai Fa Nándor és Láng Róbert mellett:
Fináczy György, 20-szoros magyar bajnok, Európa-bajnoki bronzérmes, háromszoros győztese a szóló Balaton-kerülő versenynek
Fürstner József, az 1996-ban Hongkong Challange-győztes csapat tagja
Goszleth Marcell, 6-szoros magyar bajnok, 3-szoros Kékszalag-győztes, sydneyi olimpikon
Hajdu Balázs, 11-szeres magyar bajnok, junior Európa-bajnoki arany- és ezüstérmes, sydneyi olimpikon
Rauschenberger Miklós, 8-szoros magyar bajnok
Scholtz Imre, 7-szeres magyar bajnok, 4-szeres Kékszalag-győztes
Weöres Szabolcs, 2-szeres magyar bajnok, Hongkong Challange-győztes csapat tagja
Fehér Sándor operatőr