Szenzációs veszprémi kézisiker

2003.12.20. 20:32
A Veszprém szoros mérkőzésen ötgólos győzelmet aratott a világ legjobbjai között számon tartott Barcelona ellen, és nyolc közé jutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában.
Az egy héttel ezelőtti barcelonai találkozón négygólos hátrányba került a Fotex Veszprém a Barcelona elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntő első meccsén (29-33). A magyar bajnok a legerősebb kupasorozatban még sohasem győzte le a spanyol szárgárdát, amely idén már elhódította az EHF- és a Szuperkupát is, és nem mellékesen, egyik legjobbja pedig a szegedi nevelésű, válogatott Nagy László. Az "előrehozott BL-döntőnek" titulált párharc visszavágója tehát nagy mérkőzést ígért, a hangulatra pedig garancia volt, hogy már hetekkel ezelőtt minden jegy elkelt.

Végig vezetve

A Veszprém a kezdéstől irányította a találkozót, Dzombáék tartották egy-kétgólos előnyüket. A Fotexnél elsősorban a horvát világbajnok villogott, és nagy érvágást jelentett, amikor a hetest is védő kapus, Sterbik a tizedik percben megsérült. Védekezésben Diaz Ivo remekül kapcsolta ki a 207 centis Nagyot, a francia Jerome Fernandezt azonban nem tudták tartani a hazaiak. A spanyolok 7-8-nál átvették a vezetést, de Dzomba három gólja ismét magyar előnyt jelentett.

A Fotex az első félidő utolsó perceire elhúzott ellenfelétől, előbb négy- majd ötgólosra növelte előnyét, ami már Pásztorék továbbjutását jelentette volna. A Barca azonban megrázta magát, egy perc alatt három gólt dobott, így harminc perc elteltével kettő volt a különbség a két csapat között. (16-14)

Krimiszerű finis

A második félidő elején sok volt hiba, azonban nem csak a világsztárok, hanem a bírók is bizonytalankodtak. A Fotex tudta tartani két-háromgólos fórját, ami azonban kevés volt a továbbjutáshoz. A Barcelona szívósan küzdött, és őrizte soványka összetettbeli előnyét. Minden egyes támadásnak jelentősége volt, mert érződött, hajszálon múlik majd a negyeddöntőbe kerülés. Az ötvenedik percben két kivédekezett spanyol támadást követő lefordulás azt eredményezte, hogy ismét négygólos lett a különbség (25-21). Tovább növelte előnyét Zdravko Zovko együttese, de nem tudott úgy elhozni, hogy biztos lehessen sikerében. Az utolsó percekben felváltva érezhették nyeregben magukat a csapatok, hiszen volt, hogy fel tudott jönni a Barcelona, volt, hogy ismét négygólos volt a veszprémi fór, ami az idegenben lőtt 29 gól miatt lehetett a végén is.

Az utolsó két percet emberhátrányban játszotta le a hazai csapat, de roppantak össze Csoknyaiék. Tizenhat másodperc volt hátra az összecsapásból, amikor négygólos vezetésnél jöhetett a Veszprém, s az egészpályás letámadásban néhány passz után Lazarov lövése a hálóban kötött ki, s ezzel eldőlt a parádés, sokáig emlékezetes mérkőzés.

A remekül harcoló Fotex úgy került tovább, hogy két meghatározó játékosa, Perez és Sterbik nem volt százszázalékos állapotban. A siker mindenképpen a csapat érdeme. A másik magyar BL-résztvevő, a Pick Szeged vasárnap a címvédő francia Montpellier otthonában lép pályára, s 29-22-es előnnyel várja a csatát. Az EHF-kupában induló Dunaferr szintén szombaton játszotta első nyolcaddöntő mérkőzését. Az anyagi gondokkal küszködő spanyol CB Valencia ellen mindkét mérkőzést Magyarországon rendezik, az "odavágón" 32-22-re győzött Duna-parti együttes.

Férfi BL, nyolcaddöntő, visszavágó
Fotex KC Veszprém-FC Barcelona (spanyol) 31-26 (16-14)
Gólszerzők: Dzomba 10, Lazarov, Pásztor 6-6, Buday 4, Goluza, Perez 2-2, Zsigmond 1, illetve Fernandez 7, Romero 4, Nagy, Ortega 3-3, Skrbic, Solberg, Hernandez, O,Callaghan 2-2, Xepkin 1
Továbbjutott: a Veszprém, 60-59-es összesítéssel.