Kis és Szalay a korábbi Dakar-győztes előtt

2004.01.02. 19:17
Kiválóan folytatta a 26. Dakar-ralit Kis Sándor és Szalay Balázs, mindkét magyar pilóta megelőzte a sivatagi versenyt korábban megnyerő Sinozuka Keidzsirót. A csütörtöki havas prológ utáni huszonöt kilométeres gyorsasági szakaszt a többi magyar csapat és a kamionosok azonban már nem tudták befejezni, mert egy elakadt autó használhatatlanná tette a pályát. Ők valamennyien átlagidőt kaptak.
Havazásban teljesítette az idei prológot a huszonhatodik Dakar-rali mezőnye, amelynek első felében helyezkedtek el a magyar autók a felvezető szakasz után. Pénteken már az összetettbe is beleszámító gyorsasági szakasszal folytatódott a sivatag felé tartó verseny, még a franciaországi Narbonne környékén, hogy aztán Spanyolország felé vegyék az irányt.

A sár döntött

A prológ csak pénteki rajtsorrendet határozta meg, így az összekötő utáni huszonöt kilométeres gyorsaságinak a legkedvezőbb helyről a magyar autósok közül a Kis-Czeglédi páros vághatott neki. Az előző napi eső miatt sáros, csúszós és sziklákkal is nehezített pályán haladtak a versenyzők. A Nissannal autózó magyar páros ismét jól teljesített, olyannyira, hogy a Szalay-Bunkoczi duóhoz hasonlóan megelőzték az első napon nyertes Sinozukát, akinek autója sérülést szenvedett. Kisék a harminckettedik, Szalayék a harmincötödik helyen futottak be, míg az 1997-ben a Dakart megnyerő, 1995-ben és 2001-ben pedig azt harmadikként befejező japán a harminchetedik helyen áll.

A nehéz terepen azonban a francia Arnoux megrekedt, és a sárban ragadt. A járművet sikerült kiemelni, azonban akkor "lyukat" hagyott maga után, hogy azt földgyalunak kellett elegyengetnie. A munkagép azonban addig dolgozott, míg maga is egy gödörben ragadt, ezzel végképp járhatatlanná téve az utat. A szervezők úgy döntöttek, nem folytatódik a verseny, a többi versenyzőnek - köztük Palikék, Benyóék és Lisziék, illetve a kamionos mezőny -, pedig törölték a gyorsasági szakaszt és átlagidőt írtak nekik jóvá.

Szombaton már elérik Afrikát

A második szakaszt a Schlesser Forddal Jose-Maria Servia nyerte, mögötte Mitsubishivel Stephane Peterhansel érkezett be, a harmadik a BMW-s Gregoire De Mevius lett. A Dakar-újonc Colin McRae kilencediknek futott be.

A két motoros, Perepatics Richárd és Szilvási Péter is teljesítette a szakaszt, a 178. és a 188. helyen futottak be, a szakaszt David Fretigne nyerte.

A gyorsasági után közel ötszáz kilométer várt még a mezőnyre, amely már Spanyolországba vezetett. Szombaton Castellón és a marokkói Tanger között összesen 831 km vár a mezőnyre, ebből 9 km a mért szakasz. A résztvevők a nap végén áthajóznak Afrikába.

26. Dakar-rali, második nap
Autósok
1. Servia, Borsotto (spanyol, Schlesser-Ford) 25:00 p
2. Peterhansel, Cottret (francia, Mitsubishi) 3 mp hátrány
3. De Mevius, Guéhennec (belga, francia) 26 mp h.
..32. Kis Sándor, Czeglédi Péter (Nissan Navara Pick-Up) 4:43 p. h.
..35. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Frontera) 4:53 p. h.
..48. Palik László, Darázsi Gábor (Bowler Wildcat) 9:21 p. h.
..75. Benyó Miklós, Maurer Péter (Hyundai Terracan) 9:21 p. h.
..106. Liszi László, Rack György (Mitsubishi Pajero) 9:21 p. h.

Motorosok
1. Fretigne (francia, Yamaha) 22:47 p
2. Despres (francia, KTM) 15 mp h.
3. Roma (spanyol, KTM) 57 mp h.
..178. Perepatics Richárd (KTM 640) 18:18 p. h.
..188. Szilvási Péter (Suzuki DRD 400) 24:38 p. h.