A MOL inkább a horvát focit szponzorálja

2004.01.13. 15:49
A magyar labdarúgó-válogatottal azonos vb-selejtező csoportban szereplő, Eb-részvevő horvát válogatott 2005. december 31-ig élvezi a MOL Rt. támogatását. A magyar szövetséget pillanatnyilag nem szponzorálja a vállalat. A megállapodás szerint horvát szakemberek segítik majd a magyar utánpótlást. Mindeközben egy másik magyar sportoló, a Forma-1-be készülő Baumgartner Zsolt szintén az olajtársaság forintjaira vár.
Az elmúlt napokban a Magyar Olaj és Gázipari Rt., a MOL elsősorban a Forma-1-be készülő Baumgartner Zsolt révén szerepelt a hírekben. A Minardihoz szerződő pilóta egyik szponzoraként az olajtársaság jelezte, tisztázni szeretné a támogatás feltételeit, és jelezte, a versenyző menedzsere, Frank Tamás helyett más tárgyalópartnert szeretne. A Baumgartner indulásába szintén beszálló állam képviseletében a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium Kondor Lászlót bízta meg a pilóta versenyzéséhez kötődő jogokat birtokló társaság vezetésével és a Mollal való egyeztetéssel.

Baumgartner vár

Kondor szerda délután négy órakor tárgyal Baumgartner Zsolt ügyében a Magyar Olaj és Gázipari (MOL) Rt.-vel a pilóta jövőbeni támogatásáról. Eközben a vállalat a következő sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

A Horvát Labdarúgó Szövetség (HNS) és a MOL a mai nappal megállapodást kötött, melynek értelmében a MOL ez év február elsejétől a HNS hivatalos szponzora lesz. Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója és Vlatko Marković, a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke olyan partneri együttműködést írt alá, amely 2005. december 31-ig érvényes, opcióval az együttműködés további egy éves meghosszabbítására. Ezzel a kétéves megállapodással a MOL-csoport a horvát labdarúgó-válogatott első számú partnerévé vált.

A Horvát Labdarúgó Szövetség a MOL támogatásának jelentős részét az utánpótlás fejlesztéséhez szükséges feltételek megteremtésére fordítja. A megállapodás részét képezi továbbá, hogy horvát labdarúgó szakemberek segítségséget nyújtanak a magyar utánpótlás-válogatottak horvátországi edzőtáborozásaihoz és edzőprogramjainak megszervezéséhez. A MOL és stratégiai partnere, az INA jelentős teret kapnak a HNS, ezen belül minden korosztályú horvát labdarúgó-válogatott összes reklámhordozó felületén is.

A MOL Magyarországon többek között a kajak-kenu, a vitorlázás és a motorsport támogatása során már kinyilvánította, hogy a kiemelkedő sporteredményeket ismeri el. A MOL-csoport ki kívánja terjeszteni támogatási tevékenységét azokra az országokra is, ahol üzleti tevékenységével jelen van. Itt is a legsikeresebb nemzeti sportcsapatokat és klubokat kívánja támogatni. Mindazt, ami összhangban van a regionális, a horvátországi INA-t, a szlovákiai Slovnaftot, és a TVK-t egy csoportba tömörítő olajcég társasági értékeivel.

Hernádi: A MOL sikerei Horvátország sikereit is jelentik

A MOL elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt a horvát futballt támogató szponzori együttműködésről elmondta: "Az erős regionális vállalatokkal való együttműködése a MOL-t nemzetközi vállalattá, az INA-val való partnerség pedig horvátországi szereplővé teszi. Éppen ezért a MOL sikerei egyben az INA és Horvátország sikereit is jelentik."

A horvát elnök: a futballunk exporttermék

"Ez a hagyományosan jó horvát-magyar viszony egy új formája a sportban és az üzleti kapcsolatokban. A HNS ezt a lehetőséget szeretné megragadni, hogy köszönetet mondjon a vendéglátó Magyar Labdarúgó Szövetségnek és klubjainak, hogy lehetővé tette a horvát klubok és nemzeti válogatottak megjelenését, amikor a 90-es évek elején bizonyos mérkőzéseket nem lehetett Horvátországban megrendezni" - fejtegette Vlatko Markovics, a HNS elnöke.

"Ez az új szponzoráció a legjobb bizonyíték arra is, hogy a külföldi befektetők a horvát labdarúgást kiváló exporttermékként tartják nyilván. A HNS stratégiai kötelessége a további fejlesztés, a horvát labdarúgásba való befektetés, hogy továbbra is kiváló sport és üzleti eredményeket érjen el" - magyarázta az elnök.

A horvátok köszönik

"Meg szeretnénk köszönni a MOL képviselőinek azt, hogy hitet tettek a sport és üzleti sikerek mellett a MOL és a HNS közötti szponzori viszony megteremtésével, amely nyilvánvalóan mindkét fél elégedettségére válik." - összegzett.

A szerződés pénzügyi részleteiről sem a MOL, sem a horvát szövetség nem kívánt nyilatkozni, az adatok titkosságára hivatkozva. A cég kommunikációs igazgatója, Ferencz I. Szabolcs annyit jegyzett még meg az Indexnek, hogy szüksége van a MOL-nak arra, hogy százmilliók előtt jelenjen meg, és sajnálják, hogy nem a magyar válogatott lehet az a csapat, amelyik ezt a nyilvánosságot biztosítja. Gyanítható: több százmillió forintos összegről van szó.

A MOB olimpiai felkészülését nem segítik

A 2002-ben rekordnyereséget, 66 milliárd forintot elérő cég tavaly év elején tájékoztatta a Magyar Olimpiai Bizottságot, hogy a jövőben nem kíván a szervezet aranyfokozatú támogatója lenni, így éves szinten körülbelül negyvenmilliós támogatástól estek el a magyar olimpikonok. A MOL úgy indokolt, hogy az általuk biztosított összeg nem állt megfelelő arányban azzal a szolgáltatással, amit a bizottság, egyszersmind a magyar sportolók ezért cserébe adtak. (Sydneyben nyolc aranyérmet szereztek sportolóink.) Ily módon - közvetlenül - az olimpiai felkészülést nem támogatta. Molnár Zoltán igazgató a mostani szerződésre úgy reagált, hogy remélik: az athéni olimpia magyar sikerei után újra a támogatók között tudhatják az olajipari óriást.

Bozóky: Nincs ebben semmiféle kivetnivaló

Az Index megkereste dr. Bozóky Imrét, a magyar szövetség elnökét. "Pillanatnyilag nagyon kevés információm van az ügyben, de annyit mondhatok, hogy minden bizonnyal üzleti érdekek állnak a szerződés hátterében. A MOL résztulajdont vásárolt az INA-ban, így alighanem azt látták megfelelőbbnek, hogy a legnépszerűbb sportággal, a futballal ismertessék meg magukat. Nem találok ebben semmiféle kivetnivalót, az üzlet előtt nincsenek határok. Lehet, hogy nekünk pedig hamarosan német vagy angol szponzorunk lesz" - magyarázta. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a nemzeti érzéseket félre kell tenni.