Alfréd
-3 °C
3 °C
Tóth Ivett
ma 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Felmentették a Sportfolió Kht. vezérigazgatóját

2004.01.14. 15:01
A változás része a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium tavaly megkezdett átalakításának, a korszerűsítéssel a sportszakmai célok érvényesítését, a hatékonyabb létesítményfejlesztést, a jobb ingatlanhasznosítást akarják elérni. A kht. az elmúlt három évben 1 milliárd forintnyi veszteséget halmozott fel.
Felmentették Papp Albertet, a sportingatlanokkal való gazdálkodásért felelős, a tulajdonos államot képviselő Sportfolió Kht. vezérigazgatóját. Helyét ügyvezetőként, ugyancsak szerdai hatállyal, Vass Károly sportszakmai és üzemeltetési vezérigazgató-helyettes veszi át. A veszteségesen működő társaság élére Gyurcsány Ferenc, a sporttárca irányítója miniszteri megbízottat állított Király Gabriella személyében.

Ezt a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumban lezajlott szerdai háttérbeszélgetésen közölte újságírókkal Benedek András, a GYISM közigazgatási államtitkára. Előrebocsátotta, hogy a minisztérium háttérintézményei közé tartozó Sportfolió Kht.-nál történő változás része a tárca tavaly megkezdett átalakításának, a korszerűsítéssel a sportszakmai célok érvényesítését, a hatékonyabb létesítményfejlesztést, a jobb ingatlanhasznosítást akarják elérni.

A feladat az, hogy lehetőleg már középtávon rentábilis legyen a Sportfolió, miközben változatlan cél, hogy az olimpiai felkészülést továbbra is maradéktalanul kiszolgálják. Tényként, egyúttal kritikaként említette, hogy a 2000 márciusában létrehozott társaságnál nagyon bonyolult belső gazdasági rendszer alakult ki. Ennél konkrétabb, és fontosabb az, hogy a kht. - miközben a tőkéje is fogyott - az elmúlt három évben 1 milliárd forintnyi veszteséget halmozott fel.

Néhány hét múlva írják ki azt az elidegenítési pályázatot, amelynek végeredményeként öt - mintegy 3,5-4 milliárd forint becsült összértékű, három budapesti és két vidéki - ingatlant akarnak értékesíteni. Olyan ingatlanokról van szó, amelyek nem stratégiai sportlétesítmények, s az olimpiai felkészülést sem befolyásolják, egyszersmind az eladásukból befolyó pénz az idei bevételként realizálni akart összeget együttesen meghaladja.

A kht. átalakításának irányítására, a belső eladósodás folyamatának megállítása végett Gyurcsány Ferenc - az ügyvezetéssel a folyamatosság jegyében a vezérigazgató-helyettes Vass Károlyt megbízva, Papp Albert egyidejű felmentése mellett - miniszteri megbízottat jelölt Király Gabriella, a GYISM vagyongazdálkodási főcsoportfőnökének személyében. A Sportfolió korszerűsítéséről, a megtett intézkedésekről februárra készül el a kormány elé terjesztendő összegzés.