McEnroe-tól elvennék címeit

2004.01.15. 13:18
Manuel Santana, minden idők egyik legjobb spanyol teniszezője helyesnek tartaná, ha az amerikai John McEnroe, aki hétfőn egy ausztrál napilapnak "bevallotta", hogy pályafutása során - tudta nélkül - rendszeresen doppingszerrel élt, lemondana összes bajnoki címéről.
"Szégyenletes és szomorú ügy" - fogalmazott Santana, aki 1966-ban nyert Wimbledonban, továbbá kétszer a Roland Garroson (1961, 1964), egyszer pedig a US Openen (1965) is a legjobbnak bizonyult, majd hosszú ideig hazája Davis Kupa-kapitánya volt. "Ha valóban igaz amit mondott, vissza kell adnia a címeit. Ez a történet sajnos nem tesz jót a tenisznek. Szerintem McEnroe össze-vissza fecseg, mert szeret szerepelni a sajtóban, s jobban tenné, ha aludna rá egyet, mielőtt kinyitja a száját".

A hétszeres Grand Slam-győztes McEnroe néhány napja azt nyilatkozta a sydneyi Daily Telegraphnak, hogy tudta nélkül évekig szedett doppingszert.

"Anélkül, hogy arról sejtelmem lett volna, hat éven át egy nem tiltott szteroidot kaptam. Ezt korábban lovaknak is adták, amíg ki nem derült, hogy túl erős a számukra" - mondta a 43 éves klasszis. Ugyanakkor kijelentette, jó lenne, ha a férfi teniszezők profi szervezete, az ATP felhatalmazná őt, hogy szerezze vissza a sportág jó hírnevét.

A dopping kérdése az utóbbi időben napirenden szerepel a teniszben is. Január 8-án derült ki, hogy a brit Greg Rusedski szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó nandrolon nyomaira bukkantak. Rajta kívül eddig két ismert teniszező bukott le nandrolonhasználat miatt: a már visszavonult cseh Petr Korda 1998-ban egyéves eltiltást kapott. Honfitársát, Bohdan Ulihrachot 2002 októberében kétéves eltiltással sújtották, de tavaly júliusban felmentették, miután kitudódott, hogy nem szándékosan vette be a doppingszert.