Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Bilincsben a NOB egyik alelnöke

2004.01.27. 20:52
Korrupció és csalás alapos gyanúja miatt a dél-koreai főügyészség letartóztatta Kim Un Jongot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnökét, az ázsiai ország legbefolyásosabb sportvezetőjét. Jongnak nagy szerepe volt abban, hogy hazája 1988-ban ötkarikás játékokat rendezett.
A vád szerint Kim - aki mihelyst őrizetbe vették, fehér maszkot húzott a fejére, s úgy szállt be az érte kirendelt autóba - 3,34 millió dollárt sikkasztott a Nemzetközi Tekvondo Szövetségtől, amelynek decemberig az elnöke volt. Ezenkívül állítólag dollár százezreket fogadott el olyan személyektől, akik később tagjai lettek a Dél-Koreai Olimpiai Bizottságnak, illetve olyan cégektől, amelyek szponzori szerződést köthettek a szervezettel.

Kim tagadja bűnösségét, de ezen kívül mást nem mondott.

A 72 esztendős sportvezető részese volt a 2002-es Salt Lake City-i ötkarikás játékokkal összefüggő vesztegetési botránynak is, akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megrovásban részesítette. A most folyó eljárás lezárásáig a NOB minden kötelezettsége alól felmentette, és megfosztotta kiváltságaitól.

Az ügyészség ugyancsak kutatja annak a másfélmillió dollárnak az eredetét, amelyet egy házkutatás során találtak a lakásában. A sportvezető a razziát követő napokban szív- és vérnyomásproblémákkal kórházba került.

Kim elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a tekvondo olimpiai sportág lett, és abban, hogy Szöul 1988-ban otthont adhatott a nyári ötkarikás játékoknak.