Ötödik olimpiájára készül Egerszegi belga kortársa

2004.01.29. 10:28
A szöuli olimpián tiniként feltűnt belga úszó, Brigitte Becue rendületlenül hisz önmagában, s abban, hogy újra visszakerülhet a legjobbak közé. Az 1988-as játékokon berobbant Egerszegi Krisztinától eltérően "csak" többszörös Európa-bajnok lett a mellúszóból. A szeptemberben harminckettedik évét betöltő bruges-i sportolónő azonban készül a májusi, madridi Európa-bajnokságra, s a nagy dobásra, Athénra. Pedig a korábban Kovács Ágit is legyőző Becue 2002-ben már visszavonult.
A szöuli olimpián, 1988-ban nemcsak Egerszegi Krisztina nevét ismerte meg a világ, hanem egy másik tinédzser úszóét is. A mi bajnokunk akkor szemtelenül fiatal, tizennégy éves volt, de a belgák üdvöskéje, Brigitte Becue sem volt sokkal több, tizenöt múlt. Kettejük karrierje mégis nagyon eltérő. Egerszegi Krisztina rövid idő alatt lett minden idők egyik legsikeresebb úszónője, olimpiai-, világ- és Európa-bajnok. A százméteres mellúszásban Becue számára az Európa-bajnoki címek jelentették a csúcsot - ellenben a magyar klasszissal még ma is úszik. Ötödik olimpiájára készül.

Becue 1993 és '95 között volt a csúcson, amikor egyszerűen a mellúszás nagyasszonyának hívták Európában. A kontinenstornák száz- és kétszáz méteres számaiban uralta a mezőnyt, 1995-ben Bécsben, majd négy évvel később a 2000-ben olimpiai aranyat nyert Kovács Ágit is maga mögé utasította

Kellett a pénz

Brigitte Becue névjegye
Született: 1972. szeptember 18. Ostende (Belgium)
Sportága: úszás, mell
Magassága: 162 cm
Súlya: 55 kg

Európa-bajnok: 5-ször (1993, Sheffield - 200 méter mell; 1995, Bécs - 100 m mell, 200 m mell; 1998, Sheffield, rövidpályás Eb - 100 m mell; 1999, Lisszabon - 100 m mell)
Európa-bajnokságon ezüstérmes: kétszer
Európa-bajnokságon bronzérmes: háromszor
Világbajnokságon bronzérmes: háromszor
Európa csúcstartó: 1998-2000, 100 m mell
Világbajnoki bronzérmes: 1994, Róma
Olimpiai 7.: 1996, Sydney
Sokszoros belga bajnok és csúcstartó
A belga bajnoknő 2002 májusában, tizenöt esztendős karrier végére tett pontot, s visszavonult. Hogy most mégis újra medencébe szállt, azt nemcsak örömében tette. Becue-nek ugyanis komoly anyagi problémákkal kellett szembenéznie az aktív versenyzés befejeztével. Próbálkozott saját vállalkozással - veszteséges lett. A flamand VRT csatornánál tervbe vett sportműsora kútba esett, mert nem volt hajlandó erős akcentusán változtatni. Megtakarításaiból kezdett élni - ám ez nem tartott ki sokáig. Nem maradt más választása: újra úszni.

Váltogatja az edzőket

Kérdéses volt azonban, hogy ki készítse őt újra fel. Sorra cserélgette a sztáredzőket. Ronald Gaastrával kezdett, majd a holland Inge de Bruijn mesterével, Paul Bergennel edzett az Egyesült Államokban, ám a stílusváltást, amit kértek tőle, elutasította. Következett a spanyol olimpiai bajnok, Martin Lopez Zubero edzője, Paulus Wildeboer, akivel ugyan folyamatosan javultak edzéseredményei, két hónap elteltével mégis visszatért Belgiumba, s most már egyedül készül tovább.

Az idők már jönnek

Az idei esztendő nagy próbatételei közelednek, májusban Európa-bajnokság, amelyen egy döntős hellyel megválthatná jegyét az olimpiára. Becue azonban már korábban szeretne az athéni szinten, vagyis 1.09.85-ön belül úszni. Március elején, a spanyol bajnokságon, majd az antwerpeni flamand bajnokságon indul harcba az óra ellen.

Több mint másfél esztendő után, a napokban versenyen is indult, ízlelgetni akarta a viadalok légkörét. Előbb Linzben úszott száz méter mellen 1.10.36-ot, majd az elmúlt hétvégén Luxemburgban hasonló időt. A májusi Eb-kvalifikációra 1.12.17 a szintidő. Azt mindenesetre már elérte, hogy a flamand úszóliga biztosította támogatásáról.

S hogy a dicsőséges visszatérés mellett mire vágyik igazából Brigitte Becue? Hogy legalább az edzőtáborozása költségeit megtérítsék neki.