Emőke
-4 °C
9 °C

Federer nyert az Austral Openen

2004.02.01. 14:58
Roger Federer három játszmában 2 óra 15 perc alatt legyőzte Marat Szafint az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi döntőjében, s ezzel pályafutása második Grand Slam-diadalát aratta.
Az 54 perces rendkívül kiegyenlített első játszmában az orosz teniszező meglepetésre 1:1 után elvette a Federer adogatását, ám a svájci azonnal egyenlített, s a rövidítésig fej-fej mellett haladt a két játékos. Igaz, 5:4-nél két szettlabdája is volt a wimbledoni bajnoknak, azonban Szafin mindkettőt hárította. A rövidítésben aztán simán nyert a hétfőtől már világelső Federer.

A másodikban (39 perc) a svájci kitűnő alapvonaljátékkal 2:2-nél vette el sokat bizonytalankodó ellenfele adogatását, hozta a sajátjait, és simán nyerte a szettet. Federer a két játszma alatt 19 önhibát vétett, míg az orosz 28-at. A korábbi találkozóin remekül adogató Szafin csupán öt foghatatlan szervát küldött ellenfele térfelére, de ebben a "műfajban" a svájci sem jeleskedett (3).

Az utolsó felvonásban 1:1 után jutott előnyhöz a svájci világsztár: Szafin ugyan négy bréklabdát hárított, de az ötödikkel már nem tudott megbirkózni. Az orosz továbbra is bizonytalankodott, Federer viszont hallatlanul pontos volt, s újra elnyerte ellenfele adogatását (4:1). Ezután Szafin már csak szépíteni tudott.

Az ausztrál nyílt teniszbajnokság idei győztesei:
Férfi egyes: Roger Federer (svájci)
Női egyes: Justine Henin-Hardenne (belga)
Férfi páros: Michael Llodra, Fabrice Santoro (franciák)
Női páros: Virginia Ruano Pascual, Paola Suarez (spanyol, argentin)
Vegyes páros: Nenad Zimonjic, Jelena Bovina (szerb-montenegrói, orosz)

A torna során a svájci mindössze két játszmát vesztett: egyet az ausztrál Lleyton Hewitt, egyet pedig az argentin David Nalbandian ellen.

A 47 éves Martina Navratilovának nem sikerült begyűjtenie pályafutása 59. Grand Slam-győzelmét, miután - az indiai Leander Paes oldalán - a vegyespáros döntőjében kikapott a Nenad Zimonjic, Jelena Bovina (szerb-montenegrói, orosz) kettőstől.

A teniszvilág nagyasszonya kijelentette, hogy az idén még indul a Roland Garroson, Wimbledonban és az US Openen, aztán befejezi szinte páratlan pályafutását: "Győzelemmel szeretnék búcsúzni - mondta Navratilova, aki egyesben 18 Grand Slam-tornán diadalmaskodott".

Eredmények:
Férfi egyes, döntő:
Roger Federer (svájci, 2.)-Marat Szafin (orosz) 7:6 (7-3), 6:4, 6:2

Vegyespáros, döntő:
Nenad Zimonjic, Jelena Bovina (szerb-montenegrói, orosz)-Leander Paes, Martina Navratilova (indiai, amerikai, 4.) 6:1, 7:6 (7-3)

Nyilatkozatok:

Roger Federer:
- Teljesült az álmom, ennél jobban szinte nem is kezdhettem volna az évet: megnyertem az esztendő első Grand Slam-tornáját, s hétfőtől a világranglistát is vezetem. Nehéz időszakon vagyok túl, hiszen sokáig nem volt edzőm. Nagyszerű két hét volt, remek meccseket játszottam. Az is fokozza a csodálatos hangulatomat, hogy sok honfitársam jött el a távoli Ausztráliába, hogy szurkoljon nekem, s most velük is megoszthatom boldogságomat. Mindenkinek köszönöm a segítséget.

Marat Szafin:
- Roger elképesztően jól teniszezett, gratulálok. Nagyon szerettem volna győzni, s fáj, hogy elveszítettem a döntőt, de az igazság az, hogy a végére egy kissé elfogyott a levegőm. Tavaly hosszú ideig sérült voltam, s boldog vagyok, hogy sikerült eddig eljutnom. Remélem, még lesz alkalmam visszavágni.