A New England Patriots nyerte a Super Bowl-t

2004.02.02. 12:53
Adam Vinatieri utolsó másodpercekben szerzett mezőnygóljával 32-29-re a New England Patriots nyerte a profi amerikaifutball-liga (NFL) 38. nagydöntőjét, a Super Bowlt a Carolina Panthersszel szemben Houstonban.
Az előzetesen lényegesen esélyesebbnek tartott Patriots, amely az alapszakasz legjobbja volt (14 győzelem/2 vereség), az utolsó negyed elején 11 ponttal, 21-10-re elhúzott ellenfelétől, ám a Panthers elsősorban irányítójának, Jake Delhomme-nak köszönhetően megfordította az eredményt.

A hihetetlenül izgalmas végjátékban előbb a New England ért el touchdownt, ám az "ellentámadásból" a Carolina is bejutott ellenfele célterületére, így egy perccel a vége előtt döntetlen, 29-29 volt az állás.

Az utolsó támadás a New Englandé volt, amelynek játékmestere, a mérkőzés legértékesebb játékosának (MVP) választott Tom Brady 9 másodperccel a mérkőzés vége előtt a Panthers célterületének közelébe vezette csapatát, ahonnan - 41 jardnyi távolságból - az első negyedben kétszer is hibázó Vinatieri berúgta a győzelmet jelentő hárompontos mezőnygólt. (A Patriots két évvel ezelőtt ugyancsak a másodpercekkel a vége előtt elért Vinatieri találattal lett bajnok.)

Ezzel a sorozatban 15. mérkőzését megnyerő Patriots története második bajnoki címét, míg Brady második MVP-címét gyűjtötte be. Érdekesség, hogy 2002-ben az együttes St. Louis Rams elleni, első győztes nagydöntőjét is Vinatieri gólja döntötte el.

Meztelenség és foci
A magyar idő szerint hétfő hajnalban játszott Super Bowlt közvetítő televíziós állomás, a CBS vezetői sajnálkozásuknak adtak hangot a félidei showműsor alatt történt kínos közjáték miatt. A zenei program csúcspontját Janet Jackson és Justin Timberlake duettje jelentette, ám a két sztár produkciója a tervezetthez képest egy nem várt "látványosággal" bővült: Timberlake a záró taktusok közben megragadta partnere bőrruháját, ami alól így előbukkant az énekesnő keble.

A közvetítés rendezője gyorsan reagált ugyan a történtekre, és szinte azonnal egy másik kamera képére kapcsolt, ám ennek ellenére pillanatokig tisztán láthatóak voltak a legfiatalabb Jackson-lány bájai. "A CBS nagyon sajnálja a történteket. Az ilyen jelenetek bemutatása nincs összhangban a csatornánk szellemiségével. Mindenkitől elnézést kérünk - mondta a társaság szóvivője.

A kisebb botrányt "mellesleg" előidéző Timberlake is hasonlóan nyilatkozott a szituációról: "Bocsánatot kérek, de természetesen egyáltalán nem ezt akartam elérni. A problémát a ruha szabásának hibája okozta.

A Jackson-Timberlake duett okozta ámulatból még felocsúdni sem volt idejük a rajongóknak, amikor közvetlenül a harmadik negyed kezdete előtt - kijátszva a biztonságiakat - egy meztelen férfi rohant be a pályára, újabb bonyodalmat keltve. A meccsre az Egyesült Államokban 130 millióan voltak kíváncsiak, míg a televíziós közvetítéseknek köszönhetően világszerte becslések szerint 1 milliárdnál is többen követték nyomon az NFL-finálét.