Már érett az A-csoportra a magyar jégkorong

2004.02.04. 12:43
h i r d e t é s
Meglepte a kanadaiakat keddi gyors, jó játékával a magyar jégkorong-válogatott. Hokisaink a sportág tanítómesterei ellen csak minimális vereséget szenvedtek Fehérváron, és ezzel meggyőzhették az ellenfelet, hogy érdemes visszatérnie. Áprilisban már nem az Európában játszó legjobbakkal, hanem a világbajnokságra készülő csapattal lépne jégre nálunk újra Kanada.
Nem övezett még olyan körítés hokimérkőzést Magyarországon, mint a keddi, Kanada elleni összecsapást. A jegyeket egy nap alatt kapkodták el, a székesfehérvári csarnokot pedig már egy órával a kezdés előtt megtöltötte a háromezerötszáz néző. Mindenki a sportág tanítómestereit akarta látni, még akkor is, ha tudtuk: az Európában játszó hokisok személyében nem egyetemi professzorok, legfeljebb tanársegédek érkeztek egy meccsre.

Valóban hazai pályán

Tekintse meg képeinket.
A szlovákok elleni, novemberi világraszóló siker után úgy gondolták a jégkorong-szövetség vezetői, hogy a hangulattalan budapesti helyszín után az egyik vidéki hoki-fellegvárban rendezik az újabb nagyágyú elleni összecsapást. Fehérvár valóban jó hangulatot teremtett, igai hazai pályát teremtettek a fanatikusok.

Az összecsapásra persze nem csak a csapat és a szurkolók szívták fel magukat, a szponzorok is Fehérvárra koncentráltak. A szurkolókat a Borsodi próbálta a sörről győzködni, a sportembereket ellenben a Gatorade csábította. A meccs hivatalos sportitala volt a világvezető izotóniás folyadék.

A februári tavaszodásról persze a legkevésbé a szervezők tehetnek, a környék ugyanis sártengerré változott. A több ezer embert pedig nehezen bírta el a csarnok, a kifelé igyekvőknek húsz percébe tellett, amíg távozni tudtak a meccs után.

Pálya helyett páholyban a politikusok

A bemutatás hatásosra sikeredett, a lesötétített játéktérre egyenként korcsolyáztak be a csapatok, és a zsúfolásig telt lelátókon már ekkor tomboló nézők még a kanadaiakat is meglephették. Még a mérkőzés előtt mondták azt a szövetség vezetői, hogy aki szurkolni akar, legyen kint a csarnokban, aki nézni szeretné a mérkőzést, az tegye ezt tévén keresztül.

Díszvendégek azonban mindenhol vannak, sporteseményeken még a politikai egyensúllyal sincs gond, így mindkét "oldal" képviseltethette magát Székesfehérváron. Az már más kérdés, hogy a kanadaiak legutóbbi, hatvanhét évvel ezelőtti magyarországi vendégszereplésén a kor prominense, gróf Bethlen István még a jégen és nem a városligeti pálya VIP-páholyában jelent meg. Igaz, gondban is lett volna, ha ezt ugyanúgy kétgólnyi késéssel teszi, mint a jelenlegi sportminiszter.

Vezér a hátsó sorból

A pályán egyértelműen a fehérváriak kedvence, Budai Krisztián volt a legjobb, a kapus kápráztató védéseivel igazolta Dusan Kapusta szövetségi kapitányt, aki a korábban azt mondta, nagyon bízik a hálóőrben. Budai rendszeres fellépéseivel akár ki is szoríthatja a helyéről a válogatott első számú kapusát, Szuper Leventét; az NHL küszöbén évek óta toporgó hokis a szlovákok elleni derbire, és most sem térhetett haza. Budai pedig százszázalékosan használta ki az adódott ziccert.

"Végy egy jó kapust!" - hangzik a hoki egyik alapmondása, és hogy a magyar kapitánynak ez már sikerült, azt elismerte a kanadaiak edzője, Gary Green is. Kiemelte Budai teljesítményét, és megjegyezte, első góljuk után negyven lövésen keresztül nem tudták bevenni kapuját. A szakember az összecsapás után hangsúlyozta, nem becsülték alá a magyarokat, de meglepte őket válogatottunk sebessége, korcsolyatudása és passzjátéka. Edzőjük szerint ennél jobb összecsapással nem is készülhettek volna a kanadaiak a hét végi, svájci tornára. A kevés kiállítással kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy szó sem volt "barátságos" mérkőzésről: a fegyelmezett játék volt az alapkövetelmény, mert a büntetőpadról nem lehet nyerni.

Ebből nem elég

Tekintse meg képeinket.
"Nem kérdés, hogy a csapatuk érett az A-csoportra" - válaszolta Green arra a felvetésre, hogy mit gondol, bekerülhet-e a magyar válogatott a hoki elitjébe. Az edző szerint néhány éven belül odajuthat az NHL-be magyar játékos is.

Az hamarosan eldől, hogy áprilisban, a prágai világbajnokság előtt visszatér-e Kanada hozzánk. Az az együttes már az elitet képviselné majd. Green megjegyezte, a keddi csapatból öten lehetnek tagjai annak a keretnek, ő viszont biztosan nem tart már azzal a gárdával.

A nyilatkozatokból kiderült, mostani játékával a válogatott kivívta a jogot arra, hogy visszavágjon a vereségért. Ha Kanada NHL-es hokisaival jönne az újabb találkozóra, egyértelmű, hogy a fehérvári csarnok után a sportaréna is kicsinek bizonyulna.