József, Bánk
-7 °C
0 °C

Doppingolt a magyar súlyemelőnő

2004.02.04. 17:30
Dankó Ilonát a kanadai vb-n érték tiltott szerek használatán, így elveszítette negyedik helyezését. Az orosz Lukanyiné ugyanott bukott le, őt már két évre el is tiltották. A férfiak újabb olimpiai kvótát kaptak, és újra feltűnt Feri Attila is.
Dankó Ilona neve is a doppingolás miatt diszkvalifikáltak között szerepel a novemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) honlapján közölt, hivatalosan módosított eredménylistáján. Ugyanúgy, mint a hasonló okból második helyétől megfosztott, s az orosz távirati iroda szerdai jelentése szerint 2 évre eltiltott orosz Vlagyiszlav Lukanyiné.

Nem csökken a nők kvótaszáma

A kanadai vb-n a szombathelyi Dankó Ilona a 75 kilogrammos súlycsoportban a negyedik helyen zárt az összetettben, az IWF új vb-rangsorában azonban - egy kínai versenyző társaságában - már a kizártak között jelölik, mert doppingszert mutattak ki a szervezetében. Ez pedig azonnali kizárással jár.

A női csapatversenyben szerzett pontjait is elveszítette a magyar súlyemelőnő, a válogatott szempontjából viszont ez nem jelent változást a kvótákat illetően: a női válogatott a megmaradt pontszámmal is ott van a három olimpiai induló nevezésére jogosult nemzetek között.

"Én is most kaptam végleges tájékoztatást, hogy Dankó Ilona doppingvizsgálata pozitív lett, az üggyel a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöksége természetesen foglalkozik - közölte Dolovai Tamás elnök az MTI-vel. - Más információ pillanatnyilag nincs a birtokomban. A rossz hírben az egyedüli jó, hogy az olimpiai kvótánk, más pozitív esetek lévén, nem csökkent, változatlanul három a női válogatottunké, míg a férfiaké négyről ötre nőtt.

Lukanyin kizárása miatt kapták a férfiak az ötödik kvótát

Az újabb férfi kvóta annak köszönhető, hogy a tavaly novemberi vancouveri súlyemelő-világbajnokságon a 69 kilós súlycsoportban ezüstérmesként végzett, utóbb azonban doppingvétségen ért orosz Vlagyiszlav Lukanyint diszkvalifikálták. Ennek nyomán a kategória két magyar szereplője egyformán eggyel előbbre lépett az összetett sorrendben - Kecskés Zoltán a 8., Farkas Zoltán pedig a 17. helyre -, s így plusz olimpiai kvalifikációs pontokat gyűjtött.

Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy a csapatversenyben módosult Magyarország helyezése. A gárda az előrelépéseknek köszönhetően 70 pontot szerzett, s ez a nemzetek pontversenyében a 13. helyre rangsorolta a magyar válogatottat. A 13. pozíció viszont már öt olimpiai kvalifikációs lehetőséget biztosít a magyar férfi válogatottnak Athénra, a korábbi négy kvótához képest.

Jellemző a vetélkedés szorosságára, hogy a magyarok mögött a 14. helyen végzett szaúd-arábiai csapat 69 pontot szerzett, ami viszont már csak négy olimpiai helyet ér, így tulajdonképpen egyetlen ponton múlt a plusz egy kvalifikáció megszerzése.

Előkerült az elveszett bajnok

A magyar válogatott egyébként hétfőn kezdi meg a központi fölkészülést az athéni olimpiára Imrő Dezső szövetségi kapitány és segítője, Bökfi János vezetésével. Érdekesség, hogy szerdán jelentkezett a szövetségben Feri Attila, aki az 1996-os atlantai olimpián bronzérmes volt, de csaknem két éve eltűnt a magyar súlyemelésből (utoljára 2002 márciusában a katari Világkupán állt dobogóra).

Imrő Dezső úgy nyilatkozott, hogy meglepte őt Feri jelentkezése, mindazonáltal két-három nap gondolkodási időt kért, hogy eldöntse, mi legyen a sorsa az egykori világbajnok, olimpiai bronzérmes súlyemelőnek.