Rekordmezőny a budapesti atlétikai vb-n

2004.02.06. 10:32
Rekordszámú versenyző, ezerfős személyzet és jelentős pénzdíjak az egy hónap múlva kezdődő budapesti fedett pályás atlétikai világbajnokságon. A március ötödike és hetedike között zajló verseny nyolcszázmillió forintos költségvetéssel gazdálkodik. A helyezettek között 2,5 millió dolláros pénzdíjat osztanak ki, míg a világcsúcsért ötvenezer dollár jár.
"Amíg a két évvel ezelőtti vb-n Birminghamban 133 ország vett részt, addig a pontosan egy hónap múlva kezdődő budapesti atlétikai fedett pályás világbajnokságra 144 ország jelezte részvételét. Összesen 860 (480 férfi, 380 női) sportoló érkezése várható, ami azt jelenti, ez lesz minden idők legnépesebb magyarországi sporteseménye", mondta a rajt előtt egy hónappal rendezett sajtótájékoztatón Szalay Péter, az esemény szervezőbizottságának elnöke.

Budapest az első duplázó

A vb, mely a sorban éppen a tizedik, a Jubileum elnevezést kapta. Szalay, aki az évtized hazai sporteseményének nevezte a vb-t, elmondta: 1989-ben, amikor Budapest először adott otthont a fedett pályás világversenynek, hatvanhárom nemzet atlétái álltak rajthoz, mely akkor tekintélyes mezőnyt jelentett. (A magyar főváros az első duplázó egyébként az 1987 óta íródó sorozat történetében.) Így nem is meglepő, hogy összesen ezer ember dolgozik a minél gördülékenyebb lebonyolításon. A rendezvényt a megnyitón a viadal fővédnöke, Medgyessy Péter nyitja meg.

Megfigyelők és kémek Budapesten
A budapesti eseményt számos leendő rendező, illetve pályázó város képviselői tekintik modellértékűnek, így nem meglepő, hogy a 2005-ös szabadtéri (Helsinki), a 2006-os fedett pályás (Moszkva) világbajnokság, a szabadtéri Eb (Göteborg) házigazdái és a 2009-es vb-re pályázó Berlin képviselői is jelentős létszámú megfigyelői jelezték érkezésüket.

A jelentős létszámemelkedésben minden bizonnyal szerepe van, hogy az IAAF tagországainak száma időközben 211-re emelkedett, valamint annak a ténynek, hogy a helyezettekre 2,5 millió dolláros pénzdíj vár, míg a világcsúcsért ötvenezer jár.

Ez, sajnos, valószínűleg nem érinti a magyar versenyzőket, hiszen azok, akik éremesélyesek lettek volna sérültek. Győrffy Dóra indulására kevés az esély, a szabadtéren Eb-bronzérmes távolugró, Vaszi Tünde pedig sarokproblémái miatt inkább rúdugrásban szeretne nevezni. Ebben a számban azonban még nem rendelkezik vb-szinttel.

Hetven kontra három
A szervezők csak mellékesen jegyezték meg, hogy amíg a két évvel ezelőtti vb-n Birmingham a költségek 70 százalékát fedezte, az a szám Budapest esetében 3 százalék.

Utoljára csarnokban a 200 méter

Ifj. Mátraházi Imre versenyigazgató kihangsúlyozta, minden bizonnyal az összes számban hatalmas küzdelem várható, de ez kiemelten igaz a férfi és a női 200 méteres döntőre, mivel ez a két szám utoljára szerepel a fedett vb programjában. A háromnapos viadal során, pénteken négy, szombaton kilenc, vasárnap pedig tizenöt finálét rendeznek.

A világbajnokság költségei a jelenlegi számítások szerint nyolcszázmillió forintra rúgnak, de a szervezők reménykednek a nullszaldóban. Az már most biztos, hogy a délutáni döntők alatt mindhárom versenynapon telt ház lesz a BS-ben. Azoknak, akiknek nem jut jegy, az aréna melletti Syma-csarnokban vb-házat hoznak létre. Itt a szurkolók óriáskivetítőn követhetik figyelemmel a versenyeket, míg esténként különböző programok és koncertek lesznek.