Béres Alexandra címvédésre készül a jégen

2004.02.11. 16:47
A fitnesz-világbajnok Béres Alexandra a tavalyi curling bajnoki címét szeretné megvédeni a hétvégi kitzbüheli magyar bajnokságon. Az Indexnek elmondta: a fizikai felkészülés mellett számítógépes játékkal is készül a feladatra.
A tavaly harmadik ízben megrendezett curlingbajnokságon ismerős név bukkant fel a győztesek között, Béres Alexandráé. A korábbi fitnesz-világbajnok Béres Szekeres Ildikó és Lelovics Mariann társaságában szerezte meg az aranyérmet. A csapat kapitánya Szekeres Ildikó volt, akit a tavalyi év legjobb női játékosának választottak a csúszókorongosok között, és aki ugyancsak jeles fitneszmúlttal, vb-ötödik hellyel rendelkezik.

Az olimpia a cél

A magyar társulat a tavalyi Eb-n a B-csoportban szerepelt, és a hetedik helyen végzett, ennek apropóján fogalmazódott meg a gondolat, miszerint megcélozzák a 2010-es téli olimpiai részvételt. Ennek első lépéseként a hétvégi kitzbüheli magyar bajnokságon - a legközelebbi szabványos pálya az ausztriai városban van - szeretnék megvédeni tavalyi elsőségüket.

Béres és Szekeres együtt készülnek az eseményre. "Speciális edzés nem kell ehhez a sportághoz, de nagyon fontos a laza izomzat, ennek megfelelően nyújtó gyakorlatokat kell végrehajtanunk. Az állóképesség is kiemelkedő fontosságú, hiszen egy-egy mérkőzés két órán át is eltarthat" - magyarázták. Nem titkolták, egy számítógépes játék is a segítségükre van a gyakorlásban, amelyik tökéletesen képezi le a valós játékszituációkat.

Szekeres férje, Nagy György a legjobb férfi játékosnak bizonyult a tavalyi évben, és nem mellékesen a Magyar Olimpiai Bizottság támogatója, a vívó- és a sportlövő-szövetség alelnöke.

Felépülhet az első magyar curlingpálya

A szövetség elnöke, Studniczky Ferenc örömmel számolt be az Indexnek a sportág népszerűsödéséről, amiben alighanem elévülhetetlen érdemei vannak Béresék szerepvállalásának.

Az elnök kiemelte, hogy a férfiaknál már tizenkét együttes versenyez egymással, és azért csak ennyi, mert ennél többen nem is állhatnak rajthoz a pályán, a nőknél hat egylet versenyez. "Több mint száz játékost tartunk nyilván, ami a csapatsportágakat tekintve elenyésző számnak tűnik, de a mi esetünkben nagyon büszkék lehetünk erre" - jelentette ki.

Studniczky reményei szerint hamarosan, talán még idén felépülhet az első magyar curlingpálya, így nem kell külföldre menni az edzésekre. "A Láng Vasas sporttelepén képzeltük el a létesítményt, de más helyszín is szóba jöhet" - mondta.