Konrád
8 °C
26 °C

Vádat emeltek a NOB-alelnök ellen

2004.02.13. 13:26
Több mint hárommillió dollár elsikkasztásával vádolják Kim Un Jongot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnökét. A legutóbbi választáson az elnöki tisztségre pályázó sportvezető a tékvandó-szövetség első embere volt, de belekeveredett Salt Lake City-i téli olimpiát megelőző vesztegetési botrányba is.
Dél-Koreában hivatalosan is vádat emeltek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jelenleg felfüggesztett alelnöke, a korrupcióval gyanúsított Kim Un Jong ellen.

Három hete vették őrizetbe a sportvezetőt

A szöuli ügyészség többek között azzal vádolja a befolyásos sportdiplomatát, hogy sikkasztott a tekvondósok általa decemberig irányított világszövetségétől (WTF), vétett az ország devizaszabályai ellen, valamint kenőpénz fejében hozzásegített két személyt, hogy bekerüljön a Dél-Koreai Olimpiai Bizottságba.

A 72 éves Kim Un Jongot január 27-én vették őrizetbe hazájában. A NOB végrehajtó testülete négy nappal korábban határozott úgy, hogy a vizsgálat lezárultáig minden kötelezettsége alól felmenti és megfosztja kiváltságaitól. Kim az ötkarikás csúcsszervezet egyik legrégebbi tagja. Ha bűnösnek találják, várhatóan kizárják a NOB-ból.

Kim tisztességtelen ajánlata

Kim Un Jong 2001-ben harcba szállt Juan Antonio Samaranch megüresedő elnöki pozíciójáért, de nem őt, hanem a belga Jacques Rogge-ot választották meg a tekitélyes szervezet elnökének. Kim egyébként a moszkvai ülésen tisztességtelen ajánlatot tett a szavazóknak, hiszen megígérte: ha a küldöttek őt választják meg, akkor évi ötvenezer dolláros fizetésben részesíti őket.