A doppingvád miatt 88 millió eurót követel az edző

2004.02.18. 17:48
Az angol The Observer doppingvádakkal illette az olimpiai és világbajnok görög atléta, Konsztantinosz Kenterisz edzőjét, Hrisztosz Cekoszt. A lap szerint THG-vel kezeli a kétszáz méteres síkfutás klasszisát. Cekosz válaszlépésként nyolcvannyolcmillió eurós - huszonhárommilliárd forintos - kártérítést követel.
Az ősszel derült fény a keletnémet doppingügyek óta legnagyobb dopping-összeesküvésre, a THG-botrányra. Legalább tíz versenyzőnél mutatták ugyanis ki az addig ismeretlen szer, a tetrahidrogesztrinon (THG) nyomait, számos világbajnok volt érintett a történetben. A múlt héten elkezdődött a per is, az angol The Observer pedig ezek után jelentette meg leleplező cikkét a görög edzőről, Hrisztosz Cekoszról és tanítványáról, az olimpiai és világbajnok Konsztantinosz Kenteriszről.

Visszalépett a párizsi vb-től

Kenterisz a sydneyi olimpián valósággal berobbant a világ élmezőnyébe, a kétszáz méteres síkfutás döntőjében nagy fölénnyel verte riválisait. Győzelmének értékét növelte, hogy hosszú idő után ő volt az első fehérbőrű, aki sprintszámban diadalmaskodni tudott.

A görög a 2001-es edmontoni vb-n is első lett, majd a rá következő Eb-n sem talált legyőzőre, azóta viszont komoly versenyen nem ért el sikereket. A tavalyi párizsi világbajnokságon például váratlanul visszalépett, és a szóbeszéd szerint nem véletlenül.

A Balco kapcsolatban állt Cekosszal

Az angol lap tudni véli: súgtak az edzőjének, versenyzője nehogy fennakadjon az ellenőrzésen. Az újság arra hivatkozik, hogy a THG előállítója, a Balco cég vezetője, Victor Conte kapcsolatban állt Cekosszal, ezt egy 2002-es emaillel támasztják alá.

A The Observer úgy érvel, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkárának, Gyulai Istvánnak is felkeltette az érdeklődését, hogy a legjobb harmincba tartozó atléták közül a görögök többször nem ott voltak, ahol eredetileg megjelölték. (A szervezet pontos információkat kér a legjobbak programjáról, tartózkodási helyéről, a váratlan ellenőrzések végrehajtása céljából.)

Figyelmeztették a görög szövetséget

Egy ízben például az észak-görögországi edzőtábor helyett Katarban készült Kenterisz és az olimpiai bronzérmes Jekaterini Tanou, és arról címlapján számolt be egy helyi lap. Az IAAF ezután küldött figyelmeztetést a görög szövetségnek, hogy igyekezzenek elkerülni a hasonlóan kínos szituációkat, kivált az athéni olimpia közeledtével.

Cekoszról egyébként az újság azt írja, hogy a hét évvel ezelőtti dortmundi versenyen "kimenekítette" tanítványait a doppingellenőrök elől. Hozzáteszik: három éve két AEK-futballista bukott le a doppingvizsgálaton, amihez szerintük ugyancsak köze volt a trénernek. A brit lapnál azt is gyanúsnak tartják, hogy versenyzői általában nem indulnak el csak a világversenyeken, a Grand Prix-től távol maradnak.

Etikátlan és felháborító támadás

A görögök egyértelműen rosszindulatú és etikátlan és felháborító támadásnak vélik a cikket, Cekosz pedig jogi képviselőjén keresztül bejelentette, beperli a lapot, egyszersmind nyolcvannyolcmillió eurós - huszonhárom milliárd forintos - kártérítést követel.