Mátyás
-6 °C
1 °C
Gyorskorcsolya
Percről Percre

Hét napig élt egy jégkunyhóban az eltévedt hokis

2004.02.20. 10:08
Egy hét után találták meg a snowboardozás közben eltévedt francia jégkorongozót. Eric Lemarque a hét napot egy saját maga által épített jégkunyhóban töltötte, tobozokat és tűleveleket fogyasztott.
Csodával határos módon túlélte hódeszkás kalandját Eric Lemarque, a franciák volt válogatott jégkorongozója, aki a kaliforniai Sierra Neveda vadonjában tűnt el, és csak egy hét után került elő. A 34 éves hokis - aki játszott az 1994-es olimpián - letért a kijelölt ösvényről, és nem talált haza. A hegyi mentők találták meg, hétnapos keresés után. Lemarque saját maga vájta jégkunyhóban vészelte át a nehéz időszakot, addig tobozokat és tűleveleket fogyasztott.

Megtalálója, Joe Rousek nem hitt a szemének, amikor életben találta a férfit: "Tudtam róla, hogy élsportoló volt, de nem gondoltam volna, hogy ennyi időt kibír a hidegben. Szerintem éppen időben fedeztük fel."

Lemarque-ot megfigyelés alatt tartják a kórházban, mivel erősen kiszáradt és a bal lába elfagyott. A francia sportolónak szerencséje volt. Hasonló bajba került két évvel korábban a birkózó Rulon Gardner. A sydneyi olimpián sporttörténelmi győzelmet aratott - a döntőben az addig verhetetlennek hitt orosz óriást, Alekszandr Karelint legyőző - sportoló éppen a téli olimpia idején kirándulni indult hórobogójával, járműve lerobbant, ő pedig eltévedt.

Gardner a mínusz 26-29 Celsius fokos hidegben egy éjszakát a szabadban töltött, mielőtt rátaláltak. Teste lehűlt, az orvosok szerint napokig volt életveszélyben. Később sokáig kezelték korházban, végül amputálni kellett egyik lábujját. Maradandó sérülése ellenére 2003 júniusában visszatért a birkózószőnyegre.