Rezervátumban edzett a kenus olimpiai bajnok

2004.02.20. 16:36
Hazaékezett a Dél-Afrikában edzőtáborozó kenusok első csoportja. A Ludasi Róbert, Kolonics György, Kozmann György, Joób Márton négyes szűk három hét után tért haza, de március 1-én már indul is vissza a Pretoriától tíz kilométerre található környezetvédelmi területre.
"Most voltam negyedszer Dél-Afrikában, itt ezen a helyen másodszor, utoljára 2000-ben edzőtáboroztunk itt. Csodálatos környezetben, kitűnő feltételek között egy környezetvédelmi terület közepén készülhettünk. A pálya gyakorlatilag egy víztározó, és erre építették a versenypályát. Főleg evezősök gyakoroltak, de találkoztunk német, orosz és szlovák kajak-kenusokkal is. Naponta kétszer edzettünk, tavaly november óta itt szálltunk először vízre" - kezdte a legeredményesebb magyar kajakos.

Áram volt a kerítésben

"A szállásunk egy kongresszusi központban volt nem messze a víztől, ahol minden feltétel adott volt az ideális felkészüléshez. Apartman házakban laktunk és a központi épületben kaptunk reggelit, ebédet, vacsorát. Teljesen el voltunk zárva a külvilágtól, a területet védő kerítésben áram volt. Két edzés között általában aludtunk, mert Ludasi Róbert alaposan megdolgoztatott mindenkit, és a 30-35 fokos kánikula is sokat kivett belőlünk. Az edzőtábor elején leégtünk, de gyönyörű időnk volt, csak egyszer szakadt az eső" - jelentette ki.

Nem tartottak tőlük a Zebrák

"Különleges élményt jelentett, hogy az edzés közben a tóparton rendszeresen zebracsordák legelésztek. Ez egyébként a növényevő állatok rezervátuma. A zebrák láthatóan nem tartottak tőlünk, valószínűleg azért, mert tudták, hogy azon a partszakaszon nem lehet kiszállni. Szerencsére a betegségek, a sülések elkerültek. Szinte végig egyes hajóban mentünk, az első párszáz kilométeren ez így szokás, csak a hazautazás előtti napon ültünk össze Kozmann Gyurival" - mondta.

Jól érzem magam a bőrömben

"Mindent gyakoroltunk, rendszeresen mentünk időre is, pedig ilyenkor azt még nem szoktunk. Úgy néz ki, hogy megérte ilyen messzire elutazni, nagyon jól érzem magam a bőrömben. Sok pihenőnk nem lesz, mert szombaton már a Dunán edzünk. Most az a legfontosabb, hogy az itthon töltött egy hét alatt megússzuk a betegséget, és egészségesen térjünk vissza a második dél-afrikai szakaszra. Azért jöttünk egyébként haza, mert nem bírtam volna ki hét hetet, de ezt megbeszéltük a többiekkel és mindenki egyetértett" - összegzett.