Megnyerte az olimpiai selejtezőt női vízilabda-válogatottunk

2004.02.29. 19:51
A magyar női pólóválogatott visszavágott a csoportmérkőzések során elszenvedett vereségért és Olaszország ellen megnyerte az olimpiai selejtezőtornát. Először jutottak ki olimpiára női vízilabdázóink.
Női vízilabda-válogatottunk már korábban teljesítette a minimális célkitűzést az olaszországi Imperiában zajló kvalifikációs tornán az athéni kvóta megszerzésével. Faragó Tamás szövetségi kapitány már az elutazás előtt egyértelműen fogalmazott, célja az olimpiai arany.

Az előcsatározásokban Spanyolországot magabiztosan győzte le első meccsén, így az erőviszonyok ismeretében tudható, volt, megvan a részvételi jog. Így is lett, a magyar együttes a második helyen végzett az ötösben, így elődöntőt játszhatott.

Az oroszok elleni, 7-6-os szombati siker után sikerült a visszavágás a házigazda olaszoknak, miután a döntőben 6-4-re győzte le az Európa-bajnokot. (A csoporttalálkozón éppen ez az eredmény született, fordítva.) A félidőben még az olaszok vezettek, de Primászék fordítani tudtak, és tornagyőzelemmel hangoltak az augusztusi ötkarikás játékokra.

A női vízilabda négy éve szerepelt először az olimpia műsorán, akkor válogatottunk elbukott a selejtezőben, és nem lehetett ott Sydneyben.

Az pedig imperiai sorsoláson eldőlt, hogy a magyar női vízilabda-válogatott az Egyesült Államok, Kanada és Oroszország csapatával játssza majd csoportmérkőzéseit az augusztus 13-án kezdődő játékokon. Faragó Tamás együttese a B jelű kvartettbe került.

Női vízilabda, olimpiai előselejtező, Imperia
Magyarország-Olaszország 6-4 (1-0, 1-3, 2-1, 2-0)
A magyar góldobók: Primász 2, Pelle, Drávucz, Stieber, Valkay Á. 1-1
A 3. helyért: Oroszország-Kanada 9-5