Tonnákat mozgat meg az olimpiai aranyért

2004.03.01. 17:19
h i r d e t é s
Az athéni olimpiára készülő Európa-bajnok diszkoszvető, Fazekas Róbert pihenésként sprinterekkel versenyzett a Budapest Sportarénában. A tavalyi vb-n második helyezést elérő szombathelyi atléta ezek után visszatért a konditerembe, és a fekvenyomó-padon két mázsával szériázott. Az előző évben mindössze egy vereséget szenvedő kiválóság aranyra hajt az augusztusi olimpián.
A pénteken kezdődő budapesti fedettpályás atlétikai világbajnokság előtt különleges versenyszámot láthattak vasárnap kora délután az érdeklődők a Budapest Sportarénában. A két évvel ezelőtti diszkoszvető Európa-bajnok, Fazekas Róbert sprinterekkel szállt harcba, robbanékonyságát bizonyítandó.

Fazekas: Benne vagyok az őrültségekben

"Nem számítottam semmiféle komoly eredményre - annál is inkább, mert először startoltam rajtgépből -, de úgy gondoltam, ha a társaim, vagyis a dobóatléták között már jó ideje senki sem képes legyőzni, akkor kipróbálom magam az igazi rövidtávfutók között is" - mondta az Index érdeklődésére. (A harminc méteres távon 4.56-ot futott, ezzel a hat fős mezőnyből ötödik lett.)

"Általában benne vagyok az őrültségekben, ez pedig csak egy látványos showműsor volt a Gatorade szervezésében" - nyilatkozta. Fazekas egyébként a sportcsillagok december végi gáláján az utolsó tusában vérzett el, kosárlabdázásban és ütőerőben ő bizonyult a legjobbnak.

Súlyemelésben is közel a rekordhoz

A tavalyi vb-ezüstérmes Fazekas egyébként nemrégiben tért haza a spliti edzőtáborból, ahová a hétvégén visszatér klubtársaival. "A havazás nem segíti a felkészülésünket, de a konditeremben így is nyugodtan emelhetünk. Tonnákat mozgatunk meg mostanában" - jelentette ki.

Fazekas elárulta, hogy a fekvenyomó padon 235 kiló a legjobbja, két mázsával szériázik. "Szakításbeli 175 kilóm tizenöt kilóval marad el az ólomsúlyú súlyemelők országos csúcsától" - jegyezte meg nem kis büszkeséggel.

Egymillió dollár és az olimpiai arany

Az atléta lelkesen számolt be arról is, hogy idén már ők is érdekeltek a Golden League-sorozatban, így ha valamennyi rangos nemzetközi versenyen nyer - mint tavaly -, akkor egymillió dollár ütheti a markát. "Ettől függetlenül persze az olimpia a legfontosabb számomra. Tavaly csak a világbajnokságon kaptam ki, most néhány versenyt odaadnék az athéni himnuszért" - összegzett.