Dávid Kornél meghódította Zágrábot

2004.03.05. 14:40
A spanyol Tau Ceramica nyáron szerződtetett magyar játékosa, Dávid Kornél 17 pontjával a mezőny egyik legjobbjának bizonyult a zágrábi Euroliga-találkozón. Az NBA-t is megjárt bedobó a meccs után az Indexnek elmondta: helyes döntésnek bizonyult, hogy Spanyolországba igazolt, de arra egyelőre nem adott választ, a mostani-e a legjobb szezonja.
Tekintse meg képeinket!
Az Euroliga második csoportkörének első mérkőzése úgy indult a Tau Ceramica számára, ahogyan Dusko Ivanovics edző tervezte. A zágrábi találkozón a Cibona közel hat percen keresztül képtelen volt betalálni, csak a baszk együttesen múlt, hogy "csupán" kilencpontos előnyre tett szert.

Dávid lendítette át a holtponton csapatát

A második negyedre a Cibona megkezdte a felzárkózást, és ekkor állt be a csapat magyar klasszisa, Dávid Kornél. Az NBA-t is megjárt kosaras előbb egy személyivel vétette magát észre, aztán amikor a horvátok - az egyenlítés lehetőségét megérző - közönségük bíztatása mellett szintén 9-0-s rohamot produkáltak (25-25), átlendítette csapatát a holtponton. Gyorsan szerzett nyolc pontot, büntetőt harcolt ki, a saját és az ellenfél palánkja alatt is lepattanót szerzett, sőt egy blokkolást is felírhattunk a neve mellé. Javarészt Dávid teljesítményének volt köszönhető a Tau félidei vezetése. (28-34)

A fordulás után a Cibona ismét megkísérelte a felzárkózást a statikussá és kiismerhető váló Tau ellen. Ivanovics edző a 26. percben ismét pályára küldte Dávidot, de ő sem tudta megakadályozni, hogy a házigazda először a mérkőzésen átvegye a vezetést. (53-52)

Egy ponttal maradt el a csapat két legjobbjától

Tekintse meg képeinket!
Az utolsó tíz perc ismét az NBA-t is megjárt magyaré volt, az ő pontjaival fordított a Tau. Egy látványos zsákolásra is futotta az erejéből, és akkor sem ingott meg, amikor három perccel a vége előtt két rontott dobása és labdaeladása után újra egyenlítettek a hazaiak. (68-68) Az utolsó percben egy büntetőt értékesített, aztán Dávid védőlepattanója után a litván Macijauskas triplából talált be (70-74), és ezzel el is dőlt a mérkőzés.

A Cibona első hazai Euoliga-veresége többek között annak tudható be, hogy éppen eddigi fegyverükkel vallottak kudarcot: Vrankovicsék mindössze két hárompontost értékesítettek tizenegy kísérletükből. Emellett sok büntetőt is hibáztak, hat rontott próbálkozásukkal szemben a Tau csak kettőt hagyott ki. Dávid a neki szánt 24 és fél perces perces játékidőben kitűnően játszott és tizenhét pontig jutott. Így is csak a harmadik legeredményesebb volt a gárdában, mert a litván Macijauskas és az argentin Scola eggyel többet szerzett.

Egy pillanatig sem gondoltunk a vereségre

A mérkőzés után Dávid az Index helyszínen tartózkodó tudósítójának úgy értékelte a meccset, hogy döcögős játékuk ellenére is biztos volt a sikerben. "Akartuk ezt a győzelmet, mert a terveink között szerepel a Final Fourba jutás, ehhez pedig létfontosságú volt ez a zágrábi siker. Amikor elpasszoltam a labdát, akkor sem fordult meg a fejemben, hogy alulmaradhatunk, jóllehet igen szoros állásnál hibáztam. A jövő héten Pireuszba megyünk, és igazán kitűnő kezdés lenne, ha onnan is két ponttal távoznánk."

Dávid elmondta, hogy a spanyol kupagyőzelem után már a bajnoki elsőség foglalkoztatja őket. "Most egy kicsit megnyugodhatunk, mert a hétvégi sikerrel egy előzetesen kitűzött célt teljesítettünk, és egy diadalt már elkönyveltünk" - értékelt.

A válogatottban nagyon számítanak rá
"Dávid Kornél ismét bizonyította, hogy helye van ebben a csapatban. Fontos gólokat dobott, jó passzokat adott" - mondta a Tau játékosának teljesítményéről a férfiválogatott szövetségi kapitánya. Zsoldos András a helyszínen tekintette meg a mérkőzést, amelyen szerinte Dávid jobban szerepelt, mint a helyén pályára lépő amerikai Betts. "Nagyon számítunk rá, ő nagyon szeretne jönni, de sok mindennek ki kell még derülnie" - mondta Zsoldos arra a kérdésre, hogyan áll a játékos jövőbeni válogatott tagsága.
Megkövetelik a harcos és kemény játékot

A taktikáról szólva kifejtette: az elején szerették volna megfogni a horvátokat, abban bízva, hogy így fanatikus közönségük nem lelkesülhet be, így nem támogathatja őket a fontos pillanatokban.

Felvetésünkre, miszerint ilyen keménynek és harcosnak még nem láttuk, csak annyit mondott: a csapat stílusából adódik, hogy így kell játszania. "Az edzőnk igazi fanatikus, rendre megköveteli az ilyen játékot, így nekem már csak ritkán tűnik fel, mennyit ütközöm, és hogy milyen kemény csatákat vívok."

A kapitány is a helyszínen várta

Arra azonban egyelőre nem válaszolt, hogy alakult-e már ilyen jól a sorsa egy idény során. "Tény, jó csapatban, kiváló társakkal játszhatok együtt, és szerencsére nem is játszom keveset, és még eredményes is vagyok. Ám várjuk meg a szezon végét, akkor megmondom ez volt-e a legjobb a szezonom, ebben voltam-e a legkiegyensúlyozottabb. A jelek biztatóak, de májusig még sok minden történhet. Remélem, vezet még innen is feljebb az út" - összegzett.

A magyar válogatott kapitánya, Zsoldos András csapott le ezek után a játékosra, elkísérte a buszig, majd még éjszaka visszarepültek a spanyolországi Vitoriába, ahol az Alavés kiesése óta a kosárlabda népszerűbb a futballnál.

Jegyzőkönyv
Férfi kosárlabda Euroliga D-csoport
VIP Cibona Zagreb-Tau Ceramica 72-78 (8-13, 20-21, 25-18, 19-26)
Legjobb dobók: Stimac 20/6, Zsizsics 20, Golemac 8, ill. Macijauskas 18/6, Scola 17, Dávid 17,
Dávid Kornál mutatói: 17 pont, 2 pontos: 6/10, büntető: 5/6, 4 lepattanó, 1 blokk, 4 saját és 3 kiharcolt hiba 24:30 perc alatt
CSZKA Moszkva (orosz)-Olimpiakosz (görög) 80-66
E-csoport:
Skipper Bologna (olasz)-Olimpija Ljubljana (szlovén) 84-76
Pau-Orthez (francia)-Efes Istanbul (török) 57-77
F-csoport:
Montepaschi Siena (olasz)-FC Barcelona (spanyol) 68-73
Panathinaikosz (görög)-Benetton Treviso (olasz) 82-75
G-csoport:
Ülker Istanbul (török)-Zalgiris Kaunas (litván) 73-85
Pamesa Valencia (spanyol)-Maccabi Tel Aviv (izraeli) 74-89
A csoportgyőztesek jutnak az április végén, május elején Tel-Avivban sorra kerülő négyes döntőbe.