Alfréd
-3 °C
3 °C
Tóth Ivett
ma 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Négy között a PVSK az Euroligában

2004.03.05. 20:15
A magyar női kosárbajnok, a PVSK három másodperccel a vége előtt egyenlített, és a hosszabbításban győzte le a francia Bourges-t, és jutott Európa legjobb négy együttese közé. Három év után sikerült újra a bravúr, és a pécsiek szeretnének otthont adni a finálénak.
Első negyed: Villámrajt, tizenegy pontos előny

Minden várakozást felülmúlóan, álomszerűen kezdett a Pécs a francia Bourges ellen, tizenegy pontot dobott zsinórban az első négy perc alatt - Ambrus, Branzova és Károlyi tarthatatlan volt -, míg a vendégek kísérletei pontatlanok voltak, rendre kijöttek a gyűrűből. Az időkérés után a franciák védekezést váltottak, szorosabban fogták a mieinket, aminek azonnal nem lett meg a hatása, a hatodik perc után azonban már igen, és fokozatosan dolgozták le hátrányukat. Poto utolsó másodpercben elért hármasával csak három pont maradt a PVSK fölényes vezetéséből.(24-21)

Második negyed: Fordítottak a franciák, de újra hátrányba kerültek

A második játékrészben két duplával gyorsan fordított a Bourges, de Tranquilli és Iványi kosaraival újra a Pécs vezetett, majd a negyed felénél a csereként beálló Szakács triplájával már négy pont - 34-30 - volt az előny. A félidő vége előtt néhány bírói ítélet borzolta a kedélyeket, támadásban mindkét csapat egyre több hibát vétett, de mivel Iványiék hajszállal koncentráltabbak voltak, így hat pont különbséggel - megint az utolsó pillanatban kaptak kosarat a mieink - mehettek pihenőre.(42-36)

Harmadik negyed: Tíz pontos vezetés után jött a hullámvölgy

A fordulás után az első két kosarat Branzova szerezte, így újra nyolc pont lett a magyar csapat előnye. Ambrus találata pedig már azt jelentette, hogy tíz lett közte.(48-38) Ezek után a nagy rohanásba számos hiba csúszott - pécsi oldalon Bojko halmozta a bakikat -, két percig egyik csapat sem ért el pontot. A vendégeknek sikerült hamarabb megnyugodniuk, és a keményebb védekezése egyáltalán nem ízlett a Pécsnek, így az utolsó tíz percre mindössze egy pontot vihetett át a Rátgéber-társulat.(50-49)

Negyedik negyed: Branzova három büntetőjével hozta vissza meccset

A záró tíz percet ismét Branzova-pontok nyitották - büntetőtől volt eredményes, majd a palánk alól -, és csak reménykedni lehetett benne, hogy a hazaiak kijöttek a hullámvölgyből. Károlyi duplája és büntetője után megnyugtató, nyolcpontos volt a különbség - 57-49 -, de ezen a meccsen bebizonyosodott, hogy ez nem tekintélyes előny, pillanatok alatt képes eladni a magyar csapat. Ezúttal sem történt másként, a négy egy perc alatt elment, aztán több mint két percig nem változott az állás. Fonseca kosara után Keller három jó büntetője átmeneti megnyugvást engedélyezett négy perccel a vége előtt. Drljaca két pontjára Károlyi büntetővel válaszolt, ám szemvillanás alatt tűnt el az ötpontos előny, mert Godin hibátlanul célzott.

A befejezés előtti két percre egy pontot vihetett mindössze a PVSK, ami két támadás alatt elolvadt, mert a belelkesülő Drljaca és Dumerc sikeresen fejezett be egy gyors akciót.(64-67) Tranquilli büntetői visszahozták az esélyt, de Dumerc megint pontos volt. Az ausztrál újabb két pontja minimalizálta a különbséget, ám Drljaca tökéletes tempójának köszönhetően nem csökkent a különbség.

Három másodperccel a vége előtt aztán a mezőny legjobbját, a bolgár Branzovát hárompontos dobásánál szabálytalanul akadályozták, így három büntetőt dobhatott. A közönség visszafojtott lélegzettel figyelte a dobásait. Mivel mindhárom célba talált, a "Vasút" kicsikarta a hosszabbítást.

Hosszabbítás: Bojko kimaradt büntetői sem számítottak

Drljaca két büntetője nyitotta a ráadást, de Tranquilli hármassal, Iványi kettővel válaszolt. A szerb klasszis a következő támadásnál sem hibázott, és szerencsére Branzova sem, így tartani tudtuk az előnyt. A fáradó Pécs minden energiáját mozgósította, Iványi betörésből volt eredményes - 85-81 -, de a franciák sem adták meg magukat. Fél perccel a vége előtt egy pontra felzárkóztak(85-84), és az állás négy másodperccel a lefújásig megmaradt. Akkor Bojko büntetői kimaradtak, de mivel Ambrus labdát szerzett, és meg is tartotta: a PVSK három év után ismét bejutott Európa legjobb négy csapata közé.

A Sopron korántsem ennyire izgalmas végjátékban hazai pályán 69-65-re múlta felül a Valneciennes-t, így a harmadik mérkőzés dönt a továbbjutásról.