Veszélyben a röplabda-szövetség működése

2004.03.09. 15:55
Végveszélybe került az 1946-ban alapított Magyar Röplabda Szövetség működése. Az elnökség szerint jelenleg nincs alternatíva arra, hogy tovább irányítsa a világ egyik legnépszerűbb sportágát.
A Magyar Röplabda Szövetség keddi sajtótájékoztatóján Körösfői László elnök bejelentette: nem áll rendelkezésre fedezet a minimális működési költségekre sem, ezért felmerült, hogy a vezetőség testületileg felajánlja lemondását.

Az elnök az egyfajta segélykiáltásnak nevezett sajtótájékoztatón nemzetközi kitekintéssel kezdte a helyzetelemzést. Kiemelte, hogy a nemzetközi szövetségnek 218 tagországa van - több mint a labdarúgást irányító FIFA-nak -, a sportágat több mint egymilliárdan űzik világszerte és az olimpián a legnézettebb versenyek közé tartozik. A magyar röplabda húsz-harminc éve a világ élvonalába tartozott, amit Eb-, vb-érmek, olimpiai pontszerző helyezések bizonyítottak. A jelenlegi eredménytelenség - bár a férfi válogatott két éve Eb-döntős volt és a legjobb hazai játékosok a legerősebb külföldi bajnokságokban játszanak - az elnök szerint elsősorban anyagi okokra vezethető vissza.

A szövetség idén a strandröplabdával együtt összesen 18,2 millió állami támogatást kap - ez 5,5 millióval kevesebb a tavalyinál -, miközben az MRSZ minimálisan számított működési költsége 24 millió forint, a válogatottak szerepeltetéséhez pedig 20 millió hiányzik.

Stevik Péter főtitkár az MTI kérdésére elmondta, a 2004-re tervezett 80-90 milliós költségvetés 25 milliós hiánnyal számol, ezért radikális csökkentésre van szükség, ami a szakmai munka rovására mehet. A számokról a csütörtöki elnökségi ülés dönt.

Hozzátette: a szövetségnek tartozása nincs. A válogatottak mellett dolgozó szakemberek többsége nem kap fizetést, az elmúlt években több klub szűnt meg anyagi okok miatt. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a szövetségek székházából ki kell költöznie az MRSZ-nek, és az épülő Magyar Sportok Házában négyszeres lesz az irodabérleti díj.