Kerékpáros edzők: Halálos ítélet ez a doppingbotrány

2004.03.10. 12:00
A Ferencváros 28 éves kerékpárosa, Bebtó Zoltán szállodai szobájában vasárnap az olasz csendőrök doppingszereket találtak. Bebtó versenyzői jogát és olimpiai kerettagságát felfüggesztette a vizsgálat lezárásáig a hazai szövetség. A kerékpáros-edzők szerint a sportág halálos ítéletével egyenértékű egy ilyen botrány, a magyar körverseny szervezői örökös eltiltást javasolnának valamennyi doppingügybe keveredett versenyzőnek.
A vasárnap kirobbant doppingügye után Bebtó Zoltán a Nemzeti Sportnak adott interjújában elismerte: hülyeséget csinált, de azzal érvelt, legális, doppinglistán nem szereplő serkentőszernek vélte az általa Horvátországban vásárolt készítményeket. (Harminc fiolányit találtak nála.) Meggyőződése, hogy csőbe húzták, mert a szobáját nem is kutatták át, csak a táskáját, és mert csapattársainál nem kutakodtak, kizárólag nála. A sportoló csak két lapnak hajlandó nyilatkozni, mert úgy érzi, a "bajba jutott ember szavait gondolkodás nélkül kiforgatják".

Megtépázott edzői tekintély

A Tour de Hongrie '97-es győztesének versenyzői jogát és olimpiai kerettagságát felfüggesztette a vizsgálat lezárásáig a hazai szövetség, így olimpiai részvételét illetően csökkennek esélyei.

A magyar kerékpáros edzők testülete (MAKET) megdöbbenéssel fogadta a hírt, és az elnökség szerint az ilyen botrány a sportág halálos ítéletének kimondásával egyenértékű. "Sem a szponzorok bizalmának, sem a már úgyis megtépázott és gyakorlatilag megszűnt edzői tekintélynek nem tesz jót, nem beszélve a súlyos válsággal küszködő utánpótlás-nevelésről" - fogalmazták meg.

A magyar körverseny szervezője tendeciától tart

A magyar körverseny szervezője, a korábban sokszoros magyar bajnok, Eisenkrammer Károly még ennél is továbbment. "Felszólítjuk a hazai szövetséget, hogy dolgozzon ki végre egy doppingstratégiát. Ha szükség van rá, akkor meg kell tisztulnia a sportágnak. Csírájában el kell fojtani az ilyen ügyeket, példát kell statuálni. Ennek érdekében a nyári versenyünkön megszigorítjuk az ellenőrzést, illetve kezdeményezzük, hogy aki valaha is botrányba keveredett, ne indulhasson el rajta" - jelentette ki.

Eisenkrammer kifejtette, hogy tendenciától tartanak, ezért kell mielőbb rendet tenni. "A botrányok nem tehetik tönkre a sportágat, a bringásoknak továbbra is példaképeknek kell lenniük, mert továbbra is ez az egyik legnépszerűbb sportág Magyarországon. A tavalyi körverseny iránt is másfélmilliós érdeklődés volt" - összegzett.