A Pécs várhatja az elődöntőt a kosárlabda Euroligában

2004.03.11. 23:58
Nem sikerült a nagy bravúr, az otthonában négy éve veretlen francia Valenciennes legyőzése a Sopronnak, így nem követhette a női kosárlabda Euroliga legjobb négy csapata közé a már bejutott Pécsi VSK-t. A baranyai klub egyébként megpályázza a Final Four rendezési jogát. Döntés kedden.
A női kosárlabda Euroliga idei sorozatának utolsó negyeddöntője előtt az volt a kérdés, hogy a Valenciennes megmenti-e a francia csapatok becsületét, vagy a Sopron második magyarként csatlakozik a Final Fourba bemenetelő Pécsi VSK-hoz.

Csütörtök este érkezett a válasz: az Euroleasing-Orsi Sopron óriási küzdelemben kikapott a francia US Valenciennes otthonában, s így búcsúzott a sorozattól. Pedig a magyar együttes jól kezdett, Kovacevic vezetésével 9-2-re is elhúzott, olyannyira, hogy a 2002-ben Euroliga-győztes, otthon 1999 novembere óta veretlen házigazda egyszer sem vezetett a nyitónegyedben. , csupán háromszori egyenlítésre futotta az erejéből. Aztán a soproniaknál belelendült a litván Európa-bajnok - korábban a francia együttesben is megfordult - Streimikyte, illetvejól sikerült semlegesíteni az elmúlt két idény legjobbjává választott belga Wauterst, aki csak hat pontig jutott az első félidőben. A nagyszünetben 36-36 volt az állás.

A fordulás után négy és fél percig gólképtelen volt Natalia Hejkova együttese, így hat ponttal húzott el a Valenciennes. Sikerült azonban egyenlíteni (48-48), így a záró negyed rendkívüli feszült és izgalmas volt. Az utolsó percnek 60-59-ről vágtak neki az együttesek, de néhány figyelmetlenség miatt a hajrából a franciák kerültek ki győztesen.

A Valenciennes 2-1-es összesítéssel jutott a Final Fourba, ahol az elődöntőben éppen a Pécsi VSK lesz az ellenfele. A magyar bajnok megpályázza az április 16-18-i végküzdelmek rendezési jogát, amelynek a két együttes mellett a cseh Brno és a lengyel Gdynia lesz a résztvevője. A baranyai klubnál úgy számolnak, jó esélyük van az elitsorozat legjobbjainak vendégül látására, noha mind a négy csapatnak ez a célja. A pécsieknek van Európa-szerte az egyik legnagyobb szurkolótáboruk, az elmúlt hat döntőből három volt Franciaországban, a Brno pedig - Jekatyerinburg kizárása után - játék nélkül jutott el a Final Fourba.

Pécsen már tárgyalnak az esetleges szponzorokkal, miközben úgy számolnak, hogy a rendezés 40-50 millió forintot emésztene fel. A helyszínről kedden határoz a nemzetközi szövetség.

Női kosárlabda Euroliga
Negyeddöntő, 3. mérkőzés
US Valenciennes (francia)-Euroleasing-Orsi Sopron 62-59 (19-19, 17-17, 12-12, 14-11)
Pontszerzők: Feaster 22/6, Batkovic 12, Wauters 10, Lawson 7, Le Drean 7, Brown 4, illetve Streimikyte 16/3, Kovacevic 14, Vajda 10/6, Zakaljuzsnaja 10, Bielikova 5/3, Vesel 4/3
A két győzelemig tartó párharc végeredménye: 2-1 a Valenciennes javára

Az április 16. és 18. között sorra kerülő Final Four elődöntőjének párosítása:
MiZo-Pécsi VSK - US Valenciennes
Brno (cseh)-VBW Gdynia (lengyel)