Magyarországra jön az amerikai női kosárlabda-válogatott

2004.03.15. 14:20
Az olimpiai címvédő amerikai női kosárlabda-válogatott március huszonnyolcadikán, Budapesten, Magyarország ellen fejezi be európai fellépéseit - értesült az Index. A világbajnokságon tíz éve veretlen társulat előző nap az Euroliga négyes döntőjére készülő Péccsel méri össze erejét.
Az Egyesült Államok 2004-es athéni olimpiára készülő női kosárlabda válogatottja március 19-28-a között európai turnén vesz részt. A nemzeti válogatottak illetve klubcsapatok ellen tervezett tesztmérkőzések elsődleges célja a csapat végleges formátumának kialakítása.

Brno után Pécs és Budapest

A vendégszereplések három ország öt városában hat találkozó keretében zajlanak és ezek sorában a felkészülés-sorozat zárásaként hazánkba látogat a világ legerősebb és legeredményesebb válogatottja. Március 27-én Pécsett a Mizo-PVSK majd másnap Budapesten a Népligeti csarnokban a magyar válogatott ellen lép pályára az amerikai együttes.

Ezt megelőzően először a lengyel válogatottal közös edzésre (03.19.) majd mérkőzésre (03.20.)kerül sor. Aztán az Euroligás Lotos VBW Clima (03.21.) elleni mérkőzés következik, majd a tavalyi Európa-bajnoki ezüstérmes, egyszersmind olimpiai részvevő cseh válogatott elleni két találkozó (03.23-24.) Brnóban.

Tizennyolc éve nem találkozott a két csapat

A sorozat hazánkban a PVSK (03.27.) illetve a magyar válogatott elleni (03.28.) összecsapással zárul. Az elmúlt években két alkalommal is szerepelt az amerikai női Dream Team (1999-2000)Magyarországon. A Ferencváros és a PVSK ellen játszottak bemutató mérkőzést.

A két válogatott utoljára 1986. augusztus 10-én Vilniusban a világbajnokságon játszott egymás ellen. Akkor 78-63-ra nyertek az amerikaiak. A csapatok összesen tizenkét alkalommal találkoztak, a legutolsó magyarországi fellépésükre a Magyar Kosárlabda Szövetség 40. évfordulója alkalmából rendezett torna keretében 1982. június 20-án Budapesten és június 22-én Kecskeméten került sor.

Négyszeres olimpiai bajnok az ellenfél

Az amerikai válogatott a világ legerősebb és legeredményesebb együttese: ez idáig hat olimpián vett részt és ebből négy alkalommal aranyérmet (Los Angeles, Szöul, Atlanta, Sydney) nyert. Mérlegük kimagasló: 34 győzelem mellett mindössze 3 vereség. 1976-ban Japán és a Szovjetunió míg 1992-ben a FÁK csapata győzött - utoljára - ellenük. Az olimpián 12 éve (a világbajnokságon 10 éve) veretlenek és hibátlan mutatóval nyerték az 1996-os és 2000-es első helyüket.

A gárda feltehetően legerősebb összeállításában érkezik hazánkba, de a részvevők névsoráról egyelőre még nincs információ.