Európába készül az NBA

2004.03.26. 14:45
Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga néhány év múlva európai csapatokat is tömöríthet - jelentette ki David Stern. Az NBA főigazgatója nem látja leküzdhetetlennek a távolságokat, és jelenleg legnagyobb feladatának tekinti a bővítés előkészítését.
Az NBA Kanada után Európában is terjeszkedni akar. Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga első embere, David Stern szerint a bővülés következő állomása a tengerentúli csapatok bevonása lesz, írta az Indystar.com. A liga főigazgatója nem a közeljövőre tervezi az európaiak megjelenését, de jelenleg legnagyobb feladatának tartja az előkészítést. "Én majd elkezdem a tervezést, valaki más pedig meglátja, mi valósul meg ebből" - mondta Stern Indianapolisban.

Az NBA elsőszámú vezetője egyelőre nem nevezett meg városokat, de annyit jelzett, hogy Nyugat-Európa, közelebbről Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Németország vagy Anglia jöhet szóba. A liga már megbízott egy céget a lehetőségek elemzésével. Stern úgy véli, a gazdasági megfontolások mellett az is indokolja a terjeszkedést, hogy Európából számos sztár kerül ki.

Az esetleges utazási nehézségekre a profiligát húsz éve vezető Stern azzal válaszolt, ha most be lehet illeszteni a Portland programjába az orlandói vendégszereplést, megoldható akár a Los Angeles európai kirándulása is.

Az NBA mára modern sportiparrá alakította a profi kosárlabdát, vallja büszkén a főigazgató, aki szerint a hatékony marketing nélkül marginalizálódott volna a liga.