Klaudia
-3 °C
3 °C

Vébé után, Eb előtt kézilabdázóink

2004.04.01. 11:07
Nem a zágrábi döntő elvesztésével foglalkozott, hanem a jó szereplésként értékelte a kézilabda-szövetség elnöksége a decemberi női világbajnokságot. Elfogadták Mocsai Lajos beszámolóját, a szövetségi kapitány pedig már az olimpia kapcsán kért mindenkit: "ne helyezzenek nyomást a csapatomra". A szintén athéni résztvevő férfi csapat számára most kezdődik a megmérettetés, jövő héten Szlovéniában rajtol az Európa-bajnokság, amelyen az első nyolc helyre várják Skaliczki László együttesét.
Nem a világbajnoki döntő utolsó hat-hét percét kell elemeznünk, az elnökség nagyra értékeli horvátországi tornán elért második helyezést - mondta Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) főtitkára a tavalyi év értékelésekor. A sportvezető szerint a női válogatott kitűnően teljesített és megőrizte helyét a világ élvonalában. Az elmúlt évek valamennyi világversenyén olimpiai pontszerző helyen végeztek a nők, ami Sinka szerint nagy teljesítmény a mai, rendkívül kiegyenlített nemzetközi mezőnyben. A főtitkár kifejezetten köszönetet mondott a kluboknak, elsősorban annak a négynek - Dunaferr, FTC, Győr, Cornexi -, amelyek a válogatott játékosait adták.

Az Eb-re készülő férfi válogatott kerete
Szathmári János (mezszám: 1, klubja: Tatabánya KC), Fazekas Nándor (12, Fotex KCV) - kapusok; Buday Dániel (2, Fotex KCV), Ilyés Ferenc (3, Pick Szeged), Mezei Richárd (5, Pick Szeged), Mocsai Tamás (6, TV Suhr, svájci), Gál Gyula (7, Fotex KCV), Iváncsik Gergő (8, Fotex KCV), Rosta Miklós (9, Dunaferr SE), Kertész Balázs (10, Dunaferr SE), Lendvay Péter (11, Ocracio P. Vigo), Diaz Ivo (13, Fotex KCV), Pásztor István (15, Fotex KCV), Laluska Balázs (17, Pick Szeged), Mohácsi Árpád (18, AC Athinaikosz) - mezőnyjátékosok
Zágráb nem Sydney ismétlése volt

A szövetségi kapitány, Mocsai Lajos is azt hangsúlyozta, hogy soha nem volt még ilyen széles és színvonalas az élmezőny, hiszen a vébé előtt összesen tizenkét csapatot lehetett felsorolni, amely esélyes volt a dobogó bármelyik fokára. A drámai körülmények között elvesztett világbajnoki döntőt a szakvezető szerint nem hasonlítható a szintén elbukott sydneyi olimpiai fináléhoz. Mocsai szerint nem léptek még egyszer ugyanabba a folyóba, "ennek a végjátéknak más volt a felépítése", vélte a kapitány. Hozzátette, a vébén csapata több mérkőzést nyert a végjátékban, amikor nem volt akkora a tét, mint a zágrábi döntőben.

Mocsai a támadást dícsérte

A mutatott játékot Mocsai úgy jellemezte, hogy a mezőnyben egyedülálló módon játszotta végig a torna alatt a nyitott védekezést. A kapitány úgy építette fel a csapat játékát, hogy tudta, a jó kapusteljesítmény mellett is kevésbé lesz hatékony a védekezés, mint a korábbi világversenyeken volt, ezért a támadásokat kell minél jobb arányban sikeresen befejezni. Az indítások értékesítése megfelelő volt, míg a felállt védelem ellen a legjobb mutatót (48 százalék) produkálták Radulovicsék.

"Ne helyezzenek nyomást a csapatra"

A szövetségi kapitány kitért az athéni esélyekre is: "óva intek mindenkit, hogy egy ilyen fiatal csapattal kapcsolatban azt említse, hogy olimpiai döntőt kell játszania". Mocsai szerint a keret tovább fiatalodik majd, és ezzel együtt is, ha mindent sikerül megvalósítani, összejöhet az érem, a döntő, vagy akár annak megnyerés is. "Ne helyezzenek nyomást erre a csapatra" - zárta mondanivalóját Mocsai.

A válogatott legközelebb március 5. és 7. között lép fel itthon egy debreceni tornán. A szlovákok éppne kedden mondták le a részvételt. A szövetség az osztrákokkal vette fel a kapcsolatot, hogy Dánia és Hollandia mellé ellenfelet találjanak a Főnix-csarnokban zajló eseményre.

Férfi felkészülési torna, január 15-18.
Január 15.: Magyarország-Ukrajna, Miskolc, 18.00 (m2)
Január 16.: Szaúd-Arábia-Ukrajna, Mezőkövesd, 16.30
Magyarország-Tunézia, Miskolc, 18.00 (Sport1)
Január 17.: Tunézia-Ukrajna, Tiszaújváros, 15.00
Magyarország-Szaúd-Arábia, Tiszaújváros, 17.00
Január 18.: Szaúd-Arábia-Tunézia, Tiszavasvári, 11.00
A férfi Eb-n az első nyolc hely a cél

A nők túl vannak egy világversenyen, a férfiak számára most következik - Skaliczki László csapata a január 22-én kezdődő szlovéniai Európa-bajnokságra olimpiai résztvevőként utazik. Ennek fényében - illetve annak ismeretében, hogy többek között Perez Carlos sem lehet a keretben - a célkitűzés az első nyolc hely valamelyikének megszerzése. Ez a realitás, szögezte le Sinka László.

"Nyúlfarknyi idő állt a rendelkezésünkre felkészülés gyanánt, ráadásul a játékosok nagy terhelésnek vannak kitéve, hiszen a Bajnokság mellett a kulcsjátékosok a Bajnokok Ligájában is szerepelnek" - mondta a férfiak szövetségi kapitánya. Skaliczki azért megjegyezte, tizenegy napot - mint most -, irányítása alatt még nem töltött el együtt a válogatott. A kapitány szerint a kiélezett helyzetekre kell jól felkészülni, igaz, ezekből a szituációkból sikerült a portugáliai világbajnokságon is szerencsésen kijönni. A csapatban öt rutinos játékos lesz, többeknek ez lesz az első Európa-bajnokságuk, újonc lesz világversenyen Ilyés Ferenc, Mocsai Tamás és Diaz Ivo is. A válogatott itthoni tornával zárja a felkészülést, a hét végén Tunéziával, Ukrajnával és Szaúd-Arábiával mérik össze erejüket Budayék.

"Kakukktojás" a küldöttségben

A küldöttség érdekessége, hogy Szlovéniába elutazik Zdravko Zovko, a Fotex edzője is. A horvát tréner országával 1996-ban megnyerte az olimpiát. Skalczki arra a felvetésre, hogyan folyik majd a kommunikáció, azt felelte, már kiderült, ezzel nem lesz gond, jól megértik majd egymást. Zovko elsősorban az elemző munkát segíti majd, és abban is számítanak majd rá, hogy otthonosan fog mozogni a számára szinte hazai pályának számító helyszínen. Az edző ugyanis több évig irányította a Celje csapatát - ebben a városban játssza majd a válogatott csoportmeccseit.

Férfi Kézilabda Európa-bajnokság, Szlovénia
A magyar válogatott mérkőzései, C-csoport, Celje
Január 22.: Csehország-Magyarország, 18.00
Január 23.: Magyarország-Izland, 18.30
Január 25.: Szlovénia-Magyarország, 20.30