Bravúros pécsi helytállás az olimpiai bajnok ellen

2004.04.01. 00:47
A Final Fourra készülő Mizo-PVSK női kosárlabda csapata bravúros teljesítménnyel, mindössze nyolc ponttal maradt alul az európai kőrúton lévő Egyesült Államok válogatottja ellen. Az olimpiai bajnok együttes csak az utolsó negyedben tudta bebiztosítani győzelmét.
Az olimpiai címvédő Egyesült Államok női kosárlabda-csapata bemutató körútján elérkezett Magyarországra. A világ jelenleg legjobb csapata sorozatban játssza tesztmeccseit és ideérkezésük előtt Kubában három, Lengyelországban kettő és Csehországban két mérkőzést tudtak le Smithék, valamennyit győzelemmel. A "legszorosabb" meccsükön 16 pont volt a különbség.

A kezdés után a Pécs került előnybe, és hiába egyenlített szinte azonnal az amerikai csapat, a pécsiek egyre nagyobb előnybe kerültek, így az első tíz perc közepén nyolc ponttal 13-5-re vezetett. Meglepetésre a folytatásban is a baranyaiak irányították a játékot, így a negyed végére tizenegy ponttal ment a Rátgéber-csapat (26-15).

A második tíz percben belekezdett a három friss WNBA-bajnokot is soraiban tudó Egyesült Államok, így gyorsan feljöttek öt pontra. Rátgéber László a meccs ezen szakaszában pihentette Iványit és Károlyit, a Pécs azonban így is tudta tartani előnyét. A második tíz perc közepén négy ponttal mentek (30-26).

Másfél perccel a negyed vége előtt azonban már az amerikaiaknál volt az előny 35-34. Ezt a félidőre még növelni is tudták, így a nagy szünetben három ponttal, 38-35-re vezettek.

A folytatásban talán még nagyobb iramban játszottak a tengerentúliak, de nem sikerült komolyabb előnyre szert tenniük. A pécsiek többször is meglepték ellenfelüket, hiszen az amerikaiak nincsenek hozzászokva, hogy egy klubcsapat egész egyszerűen letámadja őket. Így nem volt meglepő, hogy a záró negyed előtt mindössze öt pont 48-53 volt a különbség.

Az utolsó tíz percben aztán előjött a nagyobb tudáskülönbség, ami nem meglepő, hiszen a Pécs igen sűrűn játssza meccseit (bajnokság, Magyar Kupa, Euroliga), így a végére elfáradtak Iványiék. Az amerikaiak már tizenhárom ponttal is vezettek (65-52), de a magyar csapat dicséretére legyen mondva, a végsőkig küzdöttek. Ez arra volt elég, hogy az olimpiai címvédő európai turnéja legszorosabb, nyolcpontos győzelmét aratta (67-59).