Sike közel az olimpiai kvótához

2004.04.02. 17:50
Az elmúlt hétvégén, a győri légfegyveres Európa-bajnokságon elért győzelme után a 30 plusz 30 lövésben remeklő Sike József az élen áll az Európai Sportlövő Szövetség hivatalos ranglistáján. Így joggal reménykedhet, a nemzetközi szövetség (ISSF) a szabadkártyáinak odaítélésénél, mely olimpiai részvételt jelentene számára.
A szombaton véget ért győri légfegyveres Európa-bajnokságon légpuskában aranyérmet szerzett Sidi Péter és a futócéllövők olimpiai számában, a 30 plusz 30 lövésben első Sike József is az élen áll az Európai Sportlövő Szövetség hivatalos ranglistáján. Az athéni kvótával rendelkező Sidi 171 ponttal előzi meg a rangsor második helyén álló, Eb-negyedik szlovák Jozef Göncit, akit a kontinensviadalon ezüstérmet szerzett holland Dick Boschmann követ.

Sike József hatalmas, 381 pontos különbséggel áll az Eb-n is közvetlenül mögötte végző orosz Alekszandr Blinov előtt, míg a harmadik helyen a svéd Emil Andersson áll.

Sike a múlt heti verseny fináléjában öt kör előnnyel állhatott lőállásba, így szinte mindenki úgy gondolhatta, könnyedén szerzi meg az első helyet, ám a finálé nem várt izgalmakat tartogatott. Sike második lövése nagyon rosszul, mindössze 7,7 körösre sikerült, ráadásul a következő három próbálkozása is csak kilences lett (9,9, 9,9, 9,4). A német Jakosits ugyanakkor nagyon egyenletesen lőtt, s három sorozattal a vége előtt már csak nyolc tizedre volt a 2000-es müncheni Eb bajnokától.

A végére a magyar lövő nagyon összeszedte magát, s a nyolcadik kör után egy teljes körre, míg a német számára a tragikus kilencediket követően - ekkor Jakosits 8,1-et produkált - már 2,2-re nőtt előnye üldözőivel szemben. Sike záró lövése 10,4 kör volt, így végül biztosan, 2,6 körrel nyert a jól hajrázó orosz Blinov előtt. A bronzérmet Jakosits szerezte meg.

Sikének a kvalifikációs versenyeken nem sikerült kivívnia az athéni szereplés jogát, ezért remélhetőleg a nemzetközi szövetség (ISSF) a szabadkártyák odaítélésénél az Eb-győzelmet és a ranglistán elfoglalt remek helyezését is figyelembe veszi.