Ki legyen a Nemzet Sportolója?

2004.04.13. 14:28
Május hatodikán adja át az Országgyűlés Kupolatermében a Nemzet Sportolója címeket Medgyessy Péter. A tizenkét nagyság a presztízs mellé havonta nettó 263 ezer forintos járadékot kap. A végső névsorról döntő sportminiszter előre jelezte, nem olimpiai sportágak képviselőit is jutalmazni kívánja, így könnyen lehet, hogy többszörös olimpiai aranyérmesek maradnak ki a díjazottak közül. Többen azt is nehezményezték, hogy a címet csak hatvan éves kor felett lehet elnyerni.
"Nem tartom - stílszerűen - sportszerűnek, hogy egy jó dologban a rosszat keressük" - mondta Gyurcsány Ferenc sportminiszter a Nemzet Sportolója díjról azután, hogy a sportági szakszövetségek, felkérésének megfelelően, megnevezték jelöltjeiket. A díj törvényi szabályozása március 13-án lépett életbe, és rögzíti a legfőbb kritériumokat. Eszerint tizenketten kapják meg a címmel együtt járó nettó havi 263 ezer forintot a nemzet sportolói, akiknek nemcsak eredményes pályafutással kell büszkélkedniük, hanem visszavonulásuk után fontos szerepet kell betölteniük a hazai sportéletben. (Súlyozás nincs.) És még ennél is fontosabb, hogy hatvan év felett kell lenniük.

Aggodalmak

A jelölők:
Hatvannégy sportági szakszövetség, az azoknak nem minősülő sportszövetségek, a fogyatékosok országos sportszövetségei, valamint a Magyar Edzők Társasága március 31-ig javaslatot tett a Nemzet Sportolóira.

Ezután a Magyar Olimpiai Bizottságon, a Magyar Paralimpiai Bizottságon, a Nemzeti Sportszövetségen, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségén, a Sportegyesületek Országos Szövetségén és a Magyar Sportújságírók Szövetségén a sor, hogy a kiválasztott jelöltek listáját szűkítse, majd konzultáljon a sportminiszterrel, ki a legjobb tizenkettő.

Végül Gyurcsány Ferenc dönt - az utolsó körben övé a felelősség -, ő terjeszti a kormány elé az arra legérdemesebbeket.

A sportminiszter mellett a tárca helyettes államtitkára, Füleky András is úgy érzi, hogy sok vitára adhat majd okot a kiválasztás, kivált, mert Gyurcsány úgy véli, a sport sokszínűségének kell kifejeződnie, vagyis "legyen a tizenkettek között nem olimpiai sportágnak a képviselője, egyéniben vagy csapatban nyertes, tradicionális illetve fiatalabb sportág sikeres sportolója."

Az öt, egyéni számban szerzett aranyérmével minden idők legsikeresebb magyar sportolójának tekinthető Egerszegi Krisztina a legutóbbi Képes Sportban fejtette ki aggodalmait: "Furcsának találom, hogy olyan döntés született, amelynek csak nagyon kevesek felelnek meg. Sok sportoló, ráadásul aki igazán eredményes volt, fiatal, Darnyi Tamásra gondolok például. Vagy ott van Balczó András, aki ugyan tudomásom szerint elmúlt hatvan, de nem maradt az öttusasportban. Nem is értem, ki és mi alapján hoz ilyen döntést?"

Népes mezőny

Csák Ibolya
A díjátadásra május hatodikán kerül sor, az Index pedig összeállította, kik közül kerülhetnek ki legnagyobb eséllyel a Nemzet Sportolói. Pillanatnyilag nyolcvankilenc olyan olimpiai bajnoka van Magyarországnak, akik idősebbek hatvannál.

A '36-os olimpia két, még élő bajnoka közül Tarics Sándor az ismertebb - jelenleg ő a legidősebb is -, bár nem itthon. Tarics ugyanis 1948-as emigrálása után Amerikában telepedett le, világszerte ismert mérnök lett, beválasztották az ENSZ földrengésügyi szakbizottságába, valamint az Amerikai Mérnökök Egyesületének igazgatósági tagja. Sportágával sem ő, sem a másik berlini bajnok, Csák Ibolya nem tartott komolyabb kapcsolatot.

Gyarmati, Kárpáti, Keleti, Puskás

A londoni olimpiának mindössze egy élő első helyezettje van, de Gyarmati Olgáról azt sem tudni, pontosan hol él. Helsinki hősei közül jóval nagyobb a választék, és ha azt jósoljuk, hogy a vízilabdázó Gyarmati Dezső - később még kétszer nyert - vagy a labdarúgó Puskás Ferenc ott lesz a befutók között, nagyot aligha tévedhetünk. Mindketten edzőként is komoly karriert futottak be, Gyarmati olimpiát nyert, Puskás BEK-döntőbe juttatta a görög Panathinaikoszt '71-ben, ausztrál és magyar szövetségi kapitány is volt. (Az Aranycsapat másik két tagja, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula sportvezetőként is hallatott magáról.) Gyarmati mellett még egy háromszoros pólós bajnokot tartunk számon, "Gyurikát", vagyis dr. Kárpáti Györgyöt.

Aranyérmei számát tekintve egyértelmű favorit a tornász Keleti Ágnes is. A forradalom után disszidált, pedig a sportvezetők mindvégig reménykedtek benne, hogy hazatér Melbourne-ből. Keleti azonban Izraelt választotta, és az ország tornasportjának megteremtésében vállalt kimagasló szerepet.

Öttusázók és vívók is odaérhetnek

Helsinkiben nyert olimpiai bajnokságot Szőke Kató és Székely Éva is. Előbbi egyéniben és váltóban a legjobbnak bizonyult, majd a forradalom után Beverly Hillsben telepedett le férjével, Domján Árpáddal. Székely Gyarmati Dezső férje lett, lányukat, Andreát világbajnoki győzelmekhez segítette, bár olimpián nem tudott nyerni.

'60-ban nyert először a világ legeredményesebb öttusázója, Balczó András. (Müncheni legendás futása örökre emlékezetes marad.) Edzőként vagy sportvezetőként sohasem ténykedett, tizenkét gyermekének szentelte életét.

A labdarúgók között az olimpiákat tekintve - Balczóhoz hasonlóan - Novák Dezső a legeredményesebb a világon. A Fradi egykori jobbhátvédje két arany- és egy bronzérmet őrizhet, a világválogatottba is meghívást kapott. Ráadásul ő volt a szakvezetője a Bajnokok Ligája-részvevő Ferencvárosnak, vagyis tagsága mellett szólhat néhány meggyőző érv.

Feltehetően a párbajtőröző Kulcsár Győző tagsága sem foroghat veszélyben, hiszen négyszer nyert. Pillanatnyilag itthon edzősködik, korábban Olaszországban ért el sikereket, olimpiai bajnokok - Randazzo és Cuomo - mestere volt. Rajta kívül Fenyvesi Csaba és Schmitt Pál kerülhet szóba a csapatból, előbbi három, utóbbi két alkalommal állt a dobogó tetején. Schmitt mellett értelemszerűen diplomáciai karrierje szól, illetve, hogy 1983 óta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Samaranch idején volt első alelnöke a szervezetnek - majd harcba indult az elnöki székért is -, protokollfőnök. Tizennégy éve a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Nehézatléták, sportlövő, aranylabdás futballista

A súlyemelő Földi Imre Münchenben bizonyult a legerősebbnek, ekkor tette fel kivételes pályafutására a koronát. Előtte kétszer volt második, hatszor nyert világbajnokságot, tízszer Eb-t, világcsúcsokat állított fel a légsúlyban. Lánya, Csilla volt a sportág első magyar női Európa-bajnoka.

Az Index csapata:
Balczó András, Földi Imre, Gyarmati Dezső, Kárpáti György, Keleti Ágnes, Körmöczy Zsuzsa, Kulcsár Győző, Novák Dezső, Portisch Lajos, Puskás Ferenc, Schmitt Pál, Székely Éva
Egy másik nehézatléta, Zsivótzky Gyula "lemásolta" Földi produkcióját, és két ezüst után aranyat nyert. Az itthon az évszázad sportolójának választott kalapácsvető jelenleg a szövetség elnöke, és az Olimpiai Bajnokok Klubjának első embere. Fia, Attila országos csúcstartó a tízpróbában, világbajnoki negyedik. Polyák Imre annyiben tért el tőlük, hogy három ezüst után vívta meg sikerrel a finálét. Harminckét évesen nyert, három vb-arany és két ezüst után.

Hammerl László Tokióban élzott a legpontosabban, emellett ezüst- és bronzérmet is szerzett, emellett szövetségi kapitányként - abszolút rekord - hatodik olimpiájára készülődik Athénban.

Mindenképpen említést kell még tenni Albert Flóriánról, aki ugyan nem nyert olimpiát, viszont ő az egyetlen magyar futballista, akit a '67-ben Európa legjobbjának választottak, vagyis Aranylabdát kapott.

Az ötkarikán kívül

Albert Flórián
A nem olimpiai sportágak közül figyelemre méltó teljesítményt ért még el a teniszező Körmöczy Zsuzsa, aki '47-ben megnyerte a francia nyílt teniszbajnokságot. Később a Vasasban edzősködött.

A '78-as sakkolimpián bajnok magyar együttes - Portisch Lajos volt az éltáblás -, az asztaliteniszező Berczik Zoltán négy Európa-bajnoki címmel rendelkezik, később szövetségi kapitány lett.

Összevetni az aranyak értékét

Annyi biztos, az elismerést a Nemzet Színésze cím mintájára hozták létre. Más kérdés, hogy azzal a díjjal egy életutat ismertek el, és a színészi pálya nem fejeződik be harmincegynéhány évesen, mi több, adódhat, hogy éppen akkor kezdődik. A sportolóknál viszont többen már harmincévesen nem sportolhatnak.

Mindent egybevéve elmondható, nem lesz könnyű dolga a jelölőknek egyúttal a miniszternek, amikor meg kell nevezni a kiemelkedők között a legkiemelkedőbbeket. Hiszen annak ellenére, hogy mérhető területen érték el sikereiket, mégis meglehetősen nehéz összevetni az aranyérmek értékét, illetve a sportágak valamint a versenyek nehézségi fokát. A későbbi vitákra pedig szinte garancia, hogy ez a választás is - mint minden ilyen jellegű - szubjektív.

Hatvanévesnél idősebb olimpiai bajnokaink
1936, Berlin: Tarics Sándor (vízilabda), Csák Ibolya (magasugrás)
1948, London: Gyarmati Olga (távolugrás)
1952, Helsinki: Csermák József (kalapácsvetés), Keleti Ágnes (torna, talaj), Korondi Margit (torna, felemás korlát), Gyenge Valéria (úszás, 400 gyors), Székely Éva (úszás, 200 mell), Szőke Kató (úszás, 100 gyors, 4x100-as gyorsváltó), Novák Éva (4x100-as gyorsváltó), Novák Ilonka (4x100-as gyorsváltó), dr. Temes Judit (4x100-as gyorsváltó), Littomeritzky Mária (4x100-as gyorsváltó)
Öttusa csapat: Benedek Gábor, Kovácsi Aladár, Szondy István
Vízilabda-csapat: Bolvári Antal, Gyarmati Dezső, Jeney László, Kárpáti György, Markovits Kálmán, Martin Miklós, Vízvári György
Labdarúgó csapat: Buzánszky Jenő, Dalnoki Jenő, Grosics Gyula, Puskás Ferenc
1956, Melbourne: Fábián László (kajak-kenu), Keleti Ágnes (műszabadgyakorlat, felemás korlát, gerenda), Hámori Jenő (kard), Magay Dániel (kard)
kéziszer-csapat: Keleti Ágnes, Bodó Andrea, Korondi Margit, Kertész Aliz, Tass Olga, Köteles Erzsébet
vízilabda-csapat: Bolvári, Gyarmati, Hevesi István, Jeney, Kárpáti, Markovits, Zádor Ervin
1960, Róma: Török Gyula (ökölvívás), Németh Ferenc (öttusa), Delneky Gábor (kardvívás), Horváth Zoltán (kardvívás)
öttusa-csapat: Balczó András, Nagy Imre, Németh Ferenc
1964, Tokió: Polyák Imre (birkózás), Török Ferenc (öttusa), Hammerl László (lövészet), Pézsa Tibor (kardvívás), Rejtő Ildikó (tőr)
tőrcsapat: Juhász Katalin, Marosi Paula, Ágoston Judit, Rejtő Ildikó, Dömölky Lídia
párbajtőr-csapat: Bárány Árpád, Gábor Tamás, Kausz István, Kulcsár Győző
labdarúgó-csapat: Csernai Tibor, Gelei József, Ihász Kálmán, Katona Sándor, Komora Imre, Nógrádi Ferenc, Novák Dezső, Orbán Árpád, Palotai Károly, Szentmihályi Antal
vízilabda-csapat: Ambrus Miklós, Bodnár András, Dömötör Zoltán, Felkai László, Gyarmati Dezső, Kárpáti György, Konrád János, Pócsik Dénes
1968, Mexikóváros: Zsivótzy Gyula (kalapácsvetés), Varga János (birkózás), Hesz Mihály, (kajak) Tatai Tibor (kenu), Kulcsár Győző (párbajtőr)
öttusa-csapat: Balczó András, Móna István, Török Ferenc
párbajtőr-csapat: B. Nagy Pál, Nemere Zoltán, Fenyvesi, Kulcsár, Schmitt Pál
labdarúgó-csapat: Dunai Antal, Fatér Károly, Keglovits László, Menczel Iván, Novák Dezső, Páncsics Miklós, Szalai Miklós, Szarka Zoltán
1972, München:
Balczó (öttusa), Földi Imre (súlyemelés), Fenyvesi (párbajtőr)
párbajtőr-csapat: Fenyvesi, Kulcsár, Schmitt