Két magyar is indul a gyorsasági motoros vb-n

2004.04.15. 16:34
Talmácsi Gábor és Tóth Imre a 125 köbcentis kategóriában indulnak a vasárnap kezdődő gyorsasági motoros világbajnokságon, melynek legnagyobb látványossága a majd' 350 km/h-val száguldozó Moto GP géposztályban Valentino Rossi és a Hondák csatája lesz.
Vasárnap a Welkomban sorra kerülő Dél-Afrikai Nagydíjjal rajtol a 16 futamos gyorsasági motoros világbajnokság.

Az elmúlt évben, a 125 köbcentiméteres géposztályban Talmácsi Gábor és Tóth Imre, s a szezon első felében Lénárt Péter képviselte a magyar színeket, ezúttal viszont utóbbi már nem, de előbbi kettő ismét indul.

Talmácsi és Tóth a 125-ös kategóriában áll rajthoz

Egyelőre kérdéses, hogy melyiküktől várható jobb szereplés, mert igaz ugyan, hogy Tóth még sohasem került a legjobb 15 közé vb-futamon, vagyis még nem volt pontszerző, a tavaszi teszteken azonban kiválóan szerepelt. A 18 éves tehetség néhány hónappal ezelőtt Hondáról Apriliára váltott, s úgy tűnik, a csere jót tett neki.

A 2004-es versenynaptár
április 18.: Dél-afrikai Nagydíj, Welkom
május 2.: Spanyol Nagydíj, Jerez
május 16.: Francia Nagydíj, Le Mans
június 6.: Olasz Nagydíj, Mugello
június 13.: Katalán Nagydíj, Barcelona június 26.: Holland Nagydíj, Assen
július 4.: Brazil Nagydíj, Rio de Janeiro július 18.: Német Nagydíj, Sachsenring
július 25.: Brit Nagydíj, Donington Park
augusztus 22.: Cseh Nagydíj, Brno
szeptember 5.: Portugál Nagydíj, Estoril
szeptember 19.: Csendes-óceáni Nagydíj, Motegi (Japán)
október 2.: Katari Nagydíj, Doha
október 10.: Malajziai Nagydíj, Szepang
október 17.: Ausztrál Nagydíj, Phillip Island
október 31.: Valenciai Nagydíj, Valencia
A rutinos Talmácsi csapatot és motort is váltott, de egyelőre még nem várható kiemelkedő teljesítmény tőle, Welkomban ugyanis nem csak az idei fejlesztéseket használja majd a Malagutival, de néhány tavalyi alkatrészt is kénytelen a motorjára szereltetni. A huszonkét éves versenyző a legutóbbi szezonben az összetettben tizennegyedikként végzett, 70 ponttal.

Nyolc világbajnok a Moto GP-ben

A legnagyobb érdeklődéssel várt, Moto GP kategóriában egyetlen magyar sem lesz, viszont nyolc korábbi gyorsasági vagy szuperbike világbajnok is rajthoz áll.

A vb persze a 'Rossi a hondások ellen' alcímet is kaphatná, hiszen az ötszörös világbajnok sorozatban három, Hondával megnyert vb-elsőség után idén először indul Yamahával. Az ex-márkája pedig, mivel a 25 éves szuperklasszis pótolhatalan, összegyűjtötte szinte az összes, futamgyőzelemre képes pilótát, köztük a három legnagyobb menőt, Biaggit, Barrost, Gibernaut.

A Honda-Yamaha párharcokat a Ducatisok zavarhatják meg a legnagyobb eséllyel, Troy Bayliss és Loris Capirossi mellet idén már a tavalyi szuperbike-vb bajnoka és második helyezettje, Neil Hodgson és Ruben Xaus is a királykategóriában áll rajthoz.

A címvédők
125 kcm: Daniel Pedrosa (spanyol)
250 kcm: Manuel Poggilai (San Marinó-i)
MotoGP: Valentino Rossi (olasz)
A Ducatit leginkább a Ferrari Forma-1-es csapatának korábbi motortervezője által épített bivalyerős erőműve segítheti az élre, amellyel Capirossi a barcelonai tesztelésen 347,3 km/h-s gyorsasági sebesség rekordot állított fel.

A fenti három márkán kívül gyári csapatot indít még a Suzuki, a Kawasaki és az Aprilia is, ám tőlük csak visszafogottabb eredmények várhatóak.

A Dél-Afrikai Nagydíjon pénteken és szombaton rendezik a két időmérő edzést, majd vasárnap következik a futam.