Jégkorong vb: Magyarország-Hollandia 4-4

2004.04.18. 22:15
A magyar jégkorong-válogatott az elmúlt két évben éremmel tért haza a Divízió-1-es világbajnokságról. Ladányiék idén sem akartak lemaradni a dobogóról és ehhez a zárónapon a hollandokat kellett volna legyőzni. Hiába vezetett azonban kétszer is két góllal válogatottunk, a hollandok egyenlíteni tudtak, így övék lett a bronzérem.
Dusan Kapusta, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya előzetesen a bronzérem megszerzését tartotta elérhetőnek a Divízió-1-es világbajnokságon. Nos, számításai bejöttek, hiszen Palkovicsék megverték az előzetesen gyengébbnek tartott belgákat és briteket, viszont kikaptak a feljutásra pályázó házigazda norvégoktól és a fehéroroszoktól.

Erős kezdés

Így a hollandokkal ki-ki meccset kellett játszani a bronzéremért. Az ellenfélnek a döntetlen is elég volt, míg a magyar együttes csak győzelem esetén szerezhetett érmet. Ennek szellemében kezdett a magyar együttes, és Ocskay hatalmas bombájával már a harmadik percben előnybe klerült. A hollandok talán nem vették komolyan a magyar támadót, addig-addig hátráltak előle, amíg a kék vonalat átlépve szenzációs gólt szerzett.

A hetedik percben Ladányi, mint ha csak edzésen lenne, remek cselekkel szlalomozott át az éppen akkor kiegészülő hollandok védősorán és szerzett remek gólt. Egy perccel később szépítettek a hollandok. Kapu előtti kavarodás után Budai szinte semmit nem láthatott, így tudták mellette ellőni a korongot. Öt perccel később újabb holland lehetőség után Budai a fizika törvényeit meghazudtolva védett hatalmasat.

Bekeményítettek a hollandok

A második húsz percben a hollandok kezdtek úgy, mint a mieink az elsőben, és egy távoli bombával egyenlíteni tudtak. Bekkering lövése után az egész vb-n remeklő Budai a kesztyűs kezével szerette volna kiütni a pakkot, de az megtréfálta őt és a hálóba vágódott. Két perc sem telt el és ismét nálunk volt az előny. Egy holland védelmi hibát kihasználva Peterdi egyedül törhetett kapura és ő az ilyen helyzetekben nem szokott hibázni.

Budai remekelt

A folytatásban többnyire a mezőnyben folyt a játék, gólt azonban nem tudott szerezni a pihenőnap után remeklő magyar együttes. A záró harmadot emberhátrányban kezdte a magyar együttes, ennek ellenére Ocskay remek passzt adott Palkovicsnak, akinek rutinfeladat volt belőni a ziccert. Nem tarthatott sokáig a magyar öröm, mert a hollandok még ebben a percben egyenlítettek. Hasonlóan a második találathoz a hollandok ezt is távolról lőtték: egy zavaró embertől Budai nem láthatott semmit, így ismét esélye sem volt hárítani. A hátralévő időben a magyar hálóőr előbb spárgázva, majd egy remek reflexmozdulattal két olyan bravúrt is bemutatott, ami a világ bármelyik kapusának becsületére válna.

Ugyanakkor a csapat többi tagja nem tudott újabb bravúrt bemutatni, nem sikerült gólt szerezni (az utolsó percben már Budai nélkül támadtunk) így válogatottunk rosszabb gólkülönbségével csak a negyedik helyen végzett. Kedden azonban norvégiaiaknál is erősebb ellenfél ellen lépnek jégre Budapesten Kangyalék: a csehországi A-csoportos vb-re készülő, címvédő kanadaiak ellenünk vívják utolsó felkészülési meccsüket.

Eredmény:
5. forduló: Magyarország-Hollandia 4-4 (2-1, 1-1, 1-2) Gólszerző: Ocskay (4.), Ladányi (7.), Peterdi (25.), Palkovics (41.), illetve Wynia (9.), Bekkering (22.), Hartogs (42.), Jacobs (48.)