Tizenegy nap múlva megnevezik a Nemzet Sportolóit

2004.04.19. 15:05
"A Nemzet Sportolója elismerés életműdíj, vagyis nemcsak sportolóként elért eredményeket, hanem a sportszakmai életutat is figyelembe veszik" - mondta hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc sportminiszter, amikor megnevezte azt az ötvenöt jelöltet, akik közül tizenketten részesülhetnek a május hatodikai kitüntetésben.
Tizenegy napja van Gyurcsány Ferenc gyermek, ifjúsági- és sportminiszternek, hogy a kormány elé terjessze azt a tizenkét fős listát, amelynek tagjai - ha a miniszterek is elfogadják - megkaphatják a Nemzet Sportolója elismerést. A tervek szerint az április harmincadikai kormányülés után, pénteken már azt is kihirdetik, hogy május hatodikán ki veheti át az elismerést, egyszersmind a bruttó ötszázezres havi jövedelmet élete végéig.

Gyurcsány: enyém a felelősség

"A Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzeti Sportszövetség vezetőivel történt megbeszélések után megerősíthetem, hogy a lista teljesnek bizonyult, nem maradt ki belőle senki. Emellett megnyugtattak, jó az eljárás, és örvendetes a kezdeményezés" - mondta sajtótájékoztatóján.

Kifejtette, hogy nemcsak a törvény betűjét, hanem a szellemiségét is igyekeznek szem előtt tartani. Gyurcsány elismerte, az utolsó napig konzultációkat folytat, mert csak tizenkét nevet fog előterjeszteni. "A felelősség az enyém" - nyomatékosította.

Átkeresztelik az elismerést?

Kijelentette: olyan döntést kíván hozni, amelyiken kicsinyes szempontok nem érződhetnek, a jóhiszeműség viszont igen, és a tisztességes szándék sem kérdőjeleződhet meg, mégha néhányan feltehetően vitatni is fogják a végeredményt.

"Nem lesz könnyű dolgom, de hát összehasonlításról szól az életünk" - mondta a miniszter. Ismételten hangsúlyozta, "a Nemzet Sportolója elismerés egy életműdíj, vagyis nemcsak a sportolóként elért eredményeket, hanem a sportszakmai életutat is figyelembe vesszük." Hozzátette, nem kizárt, hogy átkeresztelik az elismerés nevét.

Ezek után megnevezte az ötvenöt fős listát, amelyiken harmincegy olimpiai bajnok szerepel, és helyet kaptak rajta a fogyatékos sportolók képviselői is.

A jelöltek névsora
Albert Flórián (labdarúgás), Andristyák János István (kerékpározás), Balczó András (öttusa), Berczik Zoltán (asztalitenisz), Bíróné Keleti Ágnes (torna), Bolvári Antal (vízilabda), Buzánszky Jenő (labdarúgás), Fábián László (kajak-kenu), Fenyvesi Csaba (vívás), Fleck Ottóné Babos Ágnes (kézilabda), Földi Imre (súlyemelés), Gerőné Körmöczy Zsuzsa (tenisz), Goda Gyula (kerékpározás), Greminger János (kosárlabda), Grosics Gyula (labdarúgás), Gyarmati Dezső (vízilabda), Hammerl László (sportlövészet), Ivánkay Teréz (asztalitenisz), Jeney László (vízilabda), Kárpáti György (vízilabda), Kamuti Jenő (vívás), Kóczián Éva (asztalitenisz), Kóczián József (asztalitenisz), Kollár László (úszás), Kulcsár Gergely (atlétika), Kulcsár Győző (vívás), Kun Mihály (úszás), Lemhényiné Tass Olga (torna), Löwenstein Pál (asztalitenisz), Markovits Kálmán (vízilabda), Novák Dezső (labdarúgás), Papné Méray Kornélia (evezés), Pézsa Tibor (vívás), Polyák Imre (birkózás), Popper Imréné Novák Ilona (úszás), Portisch Lajos (sakk), Puskás Ferenc (labdarúgás), Reviczky Jánosné Köteles Erzsébet (torna), Sági Györgyné Rejtő Ildikó (vívás), Sándor Károly (labdarúgás), Schmid Bodó Andrea (torna), Schmitt Pál (vívás), Szalainé Korondi Margit (torna), Székely Éva (úszás), Tatár Mihály (röplabda), Temes Judit (úszás), Török Bódog (kézilabda), Török Ferenc (öttusa), Török Gyula (ökölvívás), Varga István (kézilabda), Weltner György (asztalitenisz), Weltner Györgyné Ivánkay Mária (asztalitenisz), Zalkáné Kertész Alíz (torna), Zsiros Tibor (kosárlabda), Zsivotzky Gyula (atlétika)