Doppinggyanúban az atlétika álompárja

2004.04.27. 17:29
Ismét doppingváddal szemben kell védekeznie az atlétika amerikai álompárjának, a 100 m-en világcsúcstartó Tim Montgomerynek és élettársának, a háromszoros olimpiai bajnok Marion Jonesnak: egy San Francisco-i lap szerint THG nevű tiltott szert vásároltak.
Ismét doppingváddal szemben kell védekeznie az atlétika amerikai álompárjának, a 100 m-en világcsúcstartó Tim Montgomerynek és élettársának, a háromszoros olimpiai bajnok Marion Jonesnak.

Egy csekk lehet a bizonyíték

A San Francisco Chronicle című lap névtelen forrásra hivatkozva megszellőztette, hogy a két sztár anabolikus szteroidokat kapott a Bay Area Laboratory Co-Operative (BALCO) nevű cégtől. A kaliforniai laboratórium a közelmúltban feltűnt tetrahidrogesztrinon (THG) kifejlesztője. Az üzletet állítólag egy Jones által kiállított csekk is bizonyítja.

A hírek szerint erről a BALCO alapítója és elnöke, Victor Conte tájékoztatta a tengerentúli szövetséget.

Jones ügyvédje, Joseph Burton kijelentette: a sztori nem igaz, Conte pedig hazudik: "Marion soha, semmilyen tiltott szert nem kapott Contétól".

Ben Johnson egykori edzőjével is dolgoztak korábban

A THG miatt kirobbant amerikai doppingbotrányban eddig több mint száz sportoló - köztük Jones és Montgomery - tett tanúvallomást a San Franciscó-i bíróságon.

A klasszis párost már korábban is megvádolták tiltott szerek használatával: sportági berkekben nagy felháborodást keltett, amikor 2002 végén mindketten az 1988-as szöuli olimpián doppingoláson ért Ben Johnson volt mesteréhez, Charlie Francishez szerződtek.

A tiltakozások és az IAAF figyelmeztetése hatására két hónappal később elköszöntek Francistől.