Valér
2 °C
8 °C

Az olimpiai falu kész, de más nem

2004.05.05. 13:43
Tökéletes, minden eddiginél kényelmesebb, jobban felszerelt olimpiai falu várja Athénban a magyar sportolókat - összegezte az augusztus 13-án kezdődő ötkarikás játékok helyszínén tett kétnapos villámlátogatást Molnár Zoltán, a csapat vezetője. A faluban hat sportolóra jut egy tévé és egy hűtőszekrény. Az olimpiai stadionnak és az uszodának nem lesz teteje.
"Tökéletes, minden eddiginél kényelmesebb, jobban felszerelt olimpiai falu várja Athénban a magyar sportolókat" - összegezte az augusztus 13-án kezdődő ötkarikás játékok helyszínén tett kétnapos villámlátogatást Molnár Zoltán, a csapat vezetője.

A szobák légkondicionáltak

Vajda Lászlónak, a MOB korábbi nemzetközi titkárának, a szervezőbizottság (ATHOC) igazgatójának köszönhetően a házigazdák a csapat várható létszámának emelkedése után a kérésnek megfelelően további 50 szobát bocsátottak a magyar sportolók rendelkezésére. A hatalmas kiterjedésű, 124 hektáros területen létesült lakózóna 3-4 emeletes házai és a különböző szolgáltatásokat nyújtó nemzetközi zóna készen áll. A magyarokat öt, 3-4 emeletes légkondicionált épületekben helyezik el. Egy emeleten 4-6, általában négyszobás lakás van, a kétágyas szobák tágasak, négy személyre jut 1-1 fürdő és minden lakáshoz társalgó tartozik.

A vezetés bérleményekről is gondoskodott. Általában hat sportolóra jut az olimpiai adások vételére alkalmas színes televízió, valamint hűtőszekrény. A csapat irodáit, raktárait a házak alagsorában alakítják ki. A házak mintegy 10 percnyi sétára vannak az étteremtől és a központi buszpályaudvartól, de a nyári nagy melegben ajánlatosabb lesz a belső járatokat igénybe venni.

Még bőven akad tennivaló

A megtekintett versenyszínhelyek közül a Nikéász súlyemelő csarnok, a Szkiníász evezős és kajak-kenu pálya, valamint a vitorlásközpont már teljesen készen áll, a XXI. század igényeit is kielégíti. A tengerparton lévő Fáliró központban található a kézilabda selejtezőkre kijelölt nyolcezres csarnok. A volt repülőtér hangárjaiban az Elenikó központ nagy csarnokában rendezik a kézilabda helyosztókat 15 ezer néző előtt, egy kisebb csarnokban a vívóversenyeket. Itt még bőven akad tennivaló.

Athénban változatlanul mindenütt lázas munka folyik, akadnak kétkedők, a rendezők reménykednek, de valószínűnek látszik, hogy nem minden létesítmény készül el a terveknek megfelelően - vonatkozik ez a központi stadion és az uszoda tetőszerkezetére, valamint a létesítmények környékének rendezésére.

Tisztázódott a vízilabda és kézilabda nevezések határideje

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség április végére készíti el a részletes időrendet. Ezt követve alakítják ki az edzésbeosztást. A tréningekre négy csarnok áll rendelkezésre. A vízilabda versenyigazgatónak átadták Kemény Dénes tervezett edzésbeosztását, amelyet az időrend elkészítése után véglegesítenek. Kézilabdában és vízilabdában a július 21-én leadott végleges nevezéseken sérülések esetén változtatni lehet, de csak olyan játékos cserélhető, aki az előzetes, április végéig leadandó név szerinti nevezésben szerepel. Vívásban tisztázták a tartalékok helyzetét, akik akkreditációs kártyájukkal jelen lehetnek a versenyen, szükség esetén azonnal pástra léphetnek.

A biztonsági intézkedéseket kiterjesztették, így többek között a kajak-kenu pálya közvetlen közelében, a Leon Anti Holiday Inn szállóban lakó magyarok biztonságáról is gondoskodnak. Athénban a játékok történetében első alkalommal a tágabb olimpiai családhoz tartozókat is igazolvánnyal látják el. Vonatkozik ez a pireuszi kikötőben horgonyzó hajón lakó MOB vendégekre, szakszövetségi vezetőkre és szponzorokra is.

Az Athéni Olimpiai Játékok hivatalos megnyítója augusztus 13-án, pénteken lesz, a záróünnepség pedig 29-én.