Átadták a Nemzet Sportolója díjakat

2004.05.06. 15:33
A Parlamentben Medgyessy Péter miniszterelnök és Gyurcsány Ferenc adta át a Nemzet Sportolója kitüntetéseket. A sportminiszter azt mondta, a díjazottaknak nincs mit köszönniük, mivel "csak mi tartozunk nekik köszönettel".
"Egy politikus szájából sokszor hallani, hogy öröm és megtiszteltetés valaki köszöntése, most azonban valóban hatalmas megtiszteltetés, hogy Önöket méltó környezetben köszönthetjük" - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök a Nemzet Sportolója díjátadó ünnepségen.

Medgyessy: A sport összehozza az embereket

Tekintse meg képeinket!
A miniszterelnök kiemelte, hogy a csütörtökön kitüntetett tizenkét sportemberre méltán lehetünk büszkék, és hatalmas adósságot ró le a nemzet velük szemben ezzel a kitüntetéssel. "A sportolók ugyanis nem szétválasztanak, hanem összehoznak egy országot és ezt többször magam is észleltem, hiszen amikor az emberek egy magyar versenyzőért szurkolnak, senkit nem érdekel a másik politikai hovatartozása" - mondta Medgyessy.

A kormány Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter javaslata alapján, április 28-án döntött arról, hogy az ötvenöt jelölt közül kik kapják meg a kitüntető címet. "A Nemzet Sportolója elismerés egy életműdíj, vagyis nemcsak a sportolóként elért eredményeket, hanem a sportszakmai életutat is figyelembe vesszük" - jelentette ki korábban Gyurcsány, és azt is világossá tette, parasportoló is szerepel majd a kitüntetettek között.

A döntés értelmében végül Albert Flórián (labdarúgás), Balczó András (öttusa), Bíróné Keleti Ágnes (torna), Gyarmati Dezső (vízilabda), Hammerl László (sportlövészet), Kulcsár Győző (vívás), Polyák Imre (birkózás), Portisch Lajos (sakk), Puskás Ferenc (labdarúgás), Székely Éva (úszás), Weltner Györgyné Ivánkay Mária (asztalitenisz) és Zsivótzky Gyula (atlétika) kapta meg a Nemzet Sportolója címet.

Ketten maradtak távol

Fotók: Barakonyi Szabolcs
A kitüntetettek közül ketten távol maradtak az eseményről, Puskás Ferencet megromlott egészségi állapota tartotta távol, míg Balczó András elfogadta a díjat - és a vele járó havi bruttó 500 ezer forintos életjáradékot -, távollétét azonban nem jelezte előre.

Gyurcsány Ferenc sportminiszter kihangsúlyozta: élete legédesebb vívódásán van túl, hiszen olyan névsorból kellett kiválasztani a tizenkét nevet, akik megismételhetetlen győzelmeikkel rengeteg örömet szereztek hazánknak. "Amikor átvették a díjat, valamennyien azt mondták, köszönöm. Nincs mit megköszönniük, hiszen csak mi tartozunk nekik köszönettel. Ez a díj ennek a köszönetnek egy apró része csak" - mondta a sportminisztérium első embere.

Gyarmati Andrea a legsikeresebb hozzátartozó
Gyarmati Andrea olimpiai bronzérmes úszónk azon kivételes helyzetben van, hogy édesanyja (Székely Éva) és édesapja (Gyarmati Dezső) is a kitüntetettek között szerepel. Minden bizonnyal ezzel a "teljesítménnyel" még sokáig egyedüli lesz Magyarországon. "Nagyszerű érzés, és most már megmondhatom, szurkoltam, hogy mindketten megkapják, különben "nagy cirkusz" lett volna otthon. Mondhatni én vagyok a legsikeresebb Nemzet Sportolója "hozzátartozó" - mondta büszkén az egykori úszó.