Kanada nyerte a jégkorong-vb-t

2004.05.09. 23:08
3:5-re győzte le Kanada válogatottja a svédeket, így 1958-1959 után ismét sikerült megvédeni világbajnoki címét a csehországi jégkorong-világbajnokságon. A harmadik helyért a szlovákok és az amerikaiak küzdöttek, a gól nélküli meccs az utóbbi javára dőlt el büntetőkkel.
Gyorsan emberelőnybe került a svéd válogatott, és egy kipattanót Höglund lőtt a hálóba. Lendületben maradt az európai gárda, s egy szép kiugratást követően Alfredsson nem hibázott. Ezt követően a címvédő agresszív letámadásra váltott, s ez meghozta az eredményt. A svédek saját harmadukban eladták a korongot, Morrison pedig kihagyhatatlan helyzetbe hozta Smytht.

A második harmad elején kis híján egyenlített a tengerentúli csapat, de egy gyors lefordulás után a svédek növelték előnyüket. Kanada minden erőfeszítést megtett a hátrány csökkentéséért, és még a szünet előtt két gyors találattal egyenlített. Előbb Heatley szép cselek után emelt a léc alá, majd 52 másodperc múlva sakk-matt helyzetet követően Rob Niedermayer lövése felpattant, és a menteni igyekvő Nylander saját kapujába vágta a korongot.

Nem siették el a vezetést

A záró játékrészből még csak 20 másodperc telt el, amikor először vezetett Kanada: az előretörő hátvéd, Bouwmeester lőtt a svéd kapus lába között a hálóba. Hiába támadott nagy erővel a skandináv gárda, újabb gólt kapott, ugyanis Rob Niedermayer pontos keresztpasszát Cooke értékesítette.

A hajrában mezőnyjátékost küldött a svéd kapitány a kapus helyett a jégre, de már nem változott az eredmény. Kanada 1958-59 után először duplázott vb-n.

Gól nélkül a bronzéremért

Az Egyesült Államok gólnélküli döntetlent követően büntetőkkel legyőzte Szlovákiát a csehországi jégkorong-világbajnokság bronzmérkőzésén.

A sportágban rendkívül szokatlan eredmény után az amerikai részről négyen is értékesítették a büntetőt, míg a szlovákok közül csak ketten, így a tengerentúli együttes az 1996-os bronzérem után most újra dobogós lett vb-n.