Risztov második idővel döntős az úszó-Eb-n

2004.05.10. 13:21
A hétfőn kezdődött madridi úszó-Európa-bajnokságon Risztov Éva a 400 méteres vegyesúszásban a második legjobb idővel került a délutáni fináléba. A szám favoritja, az ukrán Jana Klocskova közel két másodperccel úszott jobbat nála.
A sydneyi olimpia éve volt az első olyan, amikor Európa-bajnokságot is rendeztek úszásban. Akkor Helsinki adott otthont a versenynek, de a legnagyobb klasszisok közül többen kihagyták az eseményt a játékokra való hivatkozással. Most azonban az elit is rajtkőre áll Madridban, igaz mindez annak is köszönhető, hogy előrébb hozták a verseny időpontját.

Jakabos is esélyes lehet az éremre

A mieink közül Risztov Éva kezdte a versenyt, és 400 méteres vegyesúszásban magabiztosan nyerte meg futamát. (4:45.37) A másik futamban a szám favoritja, az ukrán Klocskova még Risztovnál is sokkal imponálóbb teljesítményt mutatva nyert, és a spartacusos úszónál közel két másodperccel jobb eredményt elérve jutott a délutáni döntőbe. Risztovon kívül az újonc, mindössze tizenöt éves Jakabos Zsuzsa is tagja a nyolcas finálénak. 4:48.97-os eredménye a negyedik helyre volt elegendő. Mindkét magyar versenyző esélyes lehet az éremszerzésre.

Risztov emellett a kétszáz méteres pillangóúszásban - ezen a távon a lengyel Jedrejczak lesz az ellenfele, akitől a tavalyi vb-n mindössze néhány századdal kapott ki - áll rajthoz valamint a váltóban, a gyorson ezúttal nem versenyez.

Cseh száz háton is letette névjegyét

A többi magyar még csak a középdöntőért volt versenyben. A tavalyi vb nagy felfedezettje, egyszersmind ezüstérmese, Cseh László száz háton indult, és a legjobb idővel, 55.41-gyel jutott tovább. (Cseh fő száma a 400 vegyes lesz, ahol az amerikai Michael Phelps távollétéből adódóan ő a legfőbb aranyvárományos.)

200 m háton Szepesi Nikolett, 100 m mellen Bodor Richárd és 50 m pillangón Gáspár Zsolt. Szepesi 2:15.48 perccel a hatodik, Bodor 1:02.61-gyel a nyolcadik, Gáspár pedig 24.63 másodperccel a kilencedik idővel jutott tovább.