Cseh László Európa-bajnok

2004.05.11. 19:45
A madridi úszó-Európa-bajnokság második napján Cseh László megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét. Cseh nem a fő számában, hanem száz háton egy századdal bizonyult jobbnak az osztrák Markus Rogannál.
A madridi úszó-Európa-bajnokság második napján Risztov Éva hétfői négyszáz vegyesen szerzett ezüstérme után Cseh László a százméteres hátúszásban aranyérmet nyert. A tizennyolc éves Cseh jó szereplése prognosztizálható volt a hétfői előfutamok alapján, ahol a legjobb időt úszta, 55.41-gyel.

Negyedik idővel jutott a fináléba

A délutáni középdöntőben azonban ennél gyengébbet teljesített, de így is a negyedik idővel kvalifikálta magát a keddi döntőre.

A fináléban aztán minden várakozást felülmúlva elsőként csapott a célba - erősen kezdett, már a fordulónál is ő érintette elsőként a falat -, a nagy esélyes, és az elődöntőben a legjobb időt produkáló Markus Rogant egy századdal előzte. Időeredménye: 55.26. A harmadik helyen a német Thelöke ért célba.

A rossz benyúlás ellenére nyert

Cseh a tavalyi barcelonai világbajnokságon robbant be a világ élmezőnyébe, amikor a négyszáz méteres vegyesúszásban a második lett az amerikai Michael Phelpst mögött, de ő is a világcsúcson belül úszott. Cseh vegyesen a legfőbb esélyesnek számít.

"Nagyjából ezt vártam" - nyilatkozta sikere után az MTI-nek Cseh. "A fordulóm jobb volt, mint eddig, a végén azonban elmerevedett a lábam, a benyúlásom se sikerült valami jóra, de ezúttal nekem volt szerencsém, hiszen ha egy századnyi előnnyel is, de én nyertem."

Bodor bronzot nyert száz mellen

Cseh sikere mellett a százméteres mellúszásban Bodor Richárd új egyéni csúccsal, 1:01.54-es idővel a harmadik lett. A pécsi versenyző végig harcban volt a jó helyezésekért, végül a bronz kerülhet a nyakába. Az ötven méteres pillangó úszásban Gáspár Zsolt a hatodik helyet csípte el, csakúgy, mint Szepesi Nikolett 200 háton.