Elítélte a bíróság a verekedő Vasas-pólósokat

2004.05.20. 21:29
A Vasas vízilabda-csapatának négy játékosa - Varga Tamás, Hesz Máté, Varga Zsolt és Mátyás Zoltán - ellen a bíróság megállapította a súlyos testi sértés tényét, de nem büntette meg őket, csak hároméves próbaidőre bocsátotta. A négy pólós ellen a két évvel ezelőtti botrányos és verekedéssel véget ért finálé után indítottak eljárást.
Szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság ítéletet hozott a Vasas vízilabda-csapatának négy játékosa ügyében - adott tájékoztatást Albert Viktor, a Fővárosi Bíróság sajtótitkára az Index érdeklődésére. Varga Tamás, Hesz Máté, Varga Zsolt és Mátyás Zoltán ellen a botrányba fulladt Vasas-Honvéd bajnoki döntőn történtek miatt emeltek vádat.

Szégyellték magukat a történtek miatt

A véd szerint a négy játékos a súlyos testi sértés bűntettét követte el - kezdetben csoportos garázdaság volt a gyanú -, amikor a 2002. május 19-i vízilabda bajnoki döntő ötödik mérkőzésén, a befejezés előtt másfél perccel rátámadt Kiss Gergelyre. (Később levélben bocsánatot kértek az olimpiai bajnok balkezes játékostól, és ebben kifejezték: szégyellik magukat a történtek miatt.)

A verekedés következtében a válogatott pólósnak eltört az arccsontja. A vádhatóság akkor hangoztatott álláspontja szerint nem tartozik a sportágban elfogadott kockázat körébe, hogy valakit ököllel verjenek egy mérkőzésen az ellenfél játékosai.

Büntetlen előéletűek maradtak

A szerdai tárgyaláson a bíróság megállapította a súlyos testi sértés tényét, azonban büntetést nem szabott ki a sportolókra, csupán intézkedésként háromévi próbaidőre bocsátotta őket. Így a pólósok büntetlen előéletűként folytathatják sportolói karrierjüket.

Az ítélet Varga Tamás és Mátyás Zoltán esetében jogerőre emelkedett, míg Hesz Máté és Varga Zsolt védői fellebbezést nyújtanak be védenceik nevében.

Mérsékelt eltiltások

A játékosok közül Varga Tamás kapta a szövetségtől a legsúlyosabb büntetést, őt első fokon másfél évre tiltották el mindennemű sporttevékenységtől, később ezt mérsékelték, és csak félévet kellett kihagynia.

Így Varga Tamás és testvére, Zsolt tavaly tagja lehetett a világbajnokságon - harminc év után - aranyérmes válogatottnak.