A Tampa Bay nyerte a Stanley Kupát

2004.06.08. 10:34
A Tampa Bay Lightning nyerte az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 2003/04-es idényét, miután a Stanley Kupa-döntő hetedik, utolsó mérkőzésén legyőzte a Calgary Flames csapatát. A Lightning az összesítésben 2-3-as állásról fordítva győzött.
A sorsdöntő találkozó első tíz percében inkább a vendégek irányítottak, de nem tudták gólra váltani mezőnyfölényüket, mert a Tampa remekül védekezett. Aztán Saprikin kiállítása miatt emberelőnybe került a története első fináléját vívó amerikai együttes, amely ebben a műfajban a legjobbnak számít. A kanadai lista élén álló Richards távoli lövése kipattant a kapusról, és az ukrán Fedotyenko nem hibázott. Két harmad után kétgólos előny

Ez pedig nem volt rossz előjel, mert a döntőben eddig mindig az a gárda győzött, amelyik a nyitó gólt szerezte. A Tampa 13-szor nyert és csak kétszer kapott ki, ha nála volt az előny. Lendületben maradtak a hazaiak, de Boyle csak a kapuvasat találta el.

A második harmadban is főleg a védelmek és a kapusok jeleskedtek, majd a 35. percben az eddig halványan teljesítő Lecavalier szép cselekkel hozta kihagyhatatlan helyzetbe Fedotyenkót, aki kilőtte a bal felső sarkot. Kiprusoffnak esélye sem volt a hárításra, mert egyik társa zavarta a kilátásban. Ez volt a légiós 12. találata a playoff-ban, és így a második helyen zárt a mesterlövészek listáját.

Habibulin perádézott

A záró felvonásban mindent egy lapra téve támadott a Calgary, és a játékrész derekán Conroy távoli lövése utat talált Habibulin kapujába. Aztán következtek az óriási izgalmak: a hazaiak orosz hálóőre sziporkázott, de riválisa is ziccereket hárított, így újabb gól már nem esett. A playoff legértékesebb játékosának járó Conn SmytheTrófeát Brad Richards kapta, aki 26 ponttal (12 gól, 14 gólpassz) a kanadai lista élén végzett.

Stanley Kupa-döntő, 7. mérkőzés:
Tampa Bay Lightning-Calgary Flames 2-1 (1-0, 1-0, 0-1)
Gólszerzők: Fedotyenko (14., 35.), illetve Conroy (50.)
A párharcot 4-3-as összesítéssel a Tampa Bay nyerte.

A Calgary bukása azt jelenti, hogy továbbra is a Montreal Canadiens az utolsó kanadai klub, amely - még 1993-ban - megnyerte a Stanley Kupát. A Flames 26 találkozót vívott az idei playoff-ban, és ezt megelőzően hiába nyert tíz idegenbeli összecsapást, mégis elvérzett a záró derbin. Mindkét mutató NHL-csúcsbeállításnak számít.

Negyvenévesen a csúcsra

A Tampa csapatkapitánya, Andreychuk élete első bajnoki aranygyűrűjét nyerte, pedig a 40 éves csatár már 22 idényt és 1759 mérkőzést játszott már. A 12. szezonját letudó Lightning fennállása első Stanley Kupáját ünnepelheti. Az amerikai csapat véghez vitte azt a bravúrt, amely az utóbbi 33 évben csak a Coloradónak sikerült még 2001-ben: 2-3-as állásról fordítva győzött a döntőben.

Ez volt az NHL történetének 13. olyan fináléja, amely hét meccsig tartott, és 11. alkalommal győzött a hazai klub (csak az 1945-ös és 1971-es esztendő volt kivétel).

A győztes névsora, nyilatkozatok:
A Tampa Bay Lightning kerete:
vezetőedző: John Tortorella

Kapusok:
Nyikolaj Habibulin, John Grahame

Védők:
Dan Boyle, Darryl Sydor, Pavel Kubina, Jassen Cullimore, Brad Lukowich, Cory Sarich

Támadók:
Brad Richards, Martin St. Louis, Fredrik Modin, Vincent Lecavalier, Dave Andreychuk, Ruszlan Fedotyenko, Cory Stillman, Tim Taylor, Andre Roy, Dimitrij Afanasenkov, Chirs Dingman, Eric Perrin, Martin Cibak, Nolan Pratt, Stan Neckar, Ben Clymer.

John Tortorella, a Tampa Bay Lightning vezetőedzője:
- Nem hiszem, hogy bárki is számított erre a sikerre. Hihetetlenül rövid idő alatt értünk fel a csúcsra. A legfontosabb az volt, hogy a játékosokkal megértessük, jó csapatunk van, amely képes a legmesszebb eljutni. Végig arra törekedtünk, hogy folyamatosan javuljunk, így váltunk egy jó együttesből nagyszerűvé.

Darryl Sutter, a Calgary vezetőedzője:
- A végére elfogyott az üzemanyagunk. Azt hiszem, a győztes ötödik mérkőzés döntő volt, akkor ugyanis többet vesztettünk, mint amennyit nyertünk, hiszen kulcsjátékosaink sérültek meg. Az nyerte a párharcot, akinek több ereje maradt a zárásra, de ne legyünk elkeseredve, hiszen mindent megtettünk, ami tőlünk telt, ráadásul egy nagyszerű gárdától kaptunk ki.

Bred Richards, a rájátszás legértékesebb játékosa:
- Egyszerűen hihetetlen! Nem tudom szavakba önteni, amit érzek. Én egész évben csak arra koncentráltam, hogy a lehető legtöbbet segítsek a csapatnak, és talán kijelenthető, hogy sikerült hozzátennem valamit a sikerhez. Köszönöm a családomnak, hiszen iderepültek ma, hogy lássanak. Nagyon sokat segítettek.