A héten kialakulhat az olimpiai kajak-kenu csapat

2004.06.15. 17:26
Ötórás nyílt ülés után a Magyar Kajak-kenu Szövetség szakmai bizottsága - Schmidt Gábor, Vajda Vilmos, Vaskuti István, Angyal Zoltán, Horváth Péter -, úgy határozott: e hét csütörtökön és pénteken összesen négy számban kerül sor pótválogatóra Szegeden.
A döntés értelmében csütörtök délelőtt tíz órától K2-1000 méteren a Benkő Zoltán, Beé István egység és az Eb-n a kvótát kiharcoló Siebel Lajos, Bauer Márton páros csap össze.

Kilencen pályáznak nyolc helyre

Pénteken délelőtt tíztől K2-500 méteren újfent Benkőék szállnak vízre a Kammerer Zoltán, Storcz Botond duó ellenében, akik a táv címvédői, és az Európa-bajnokságon nem tudták kiharcolni a kvótájukat, mert erejükből csak a hatodik helyre futotta. Kammererék győzelme esetén nem lehet kérdéses, hogy az olimpián mindkét távon lehet magyar egység, vereségük és Bauerék sikere esetén azonban nincs annyi "férőhely", amennyi a mieinknek kellene. (Eddig nyolc kvótánk, míg így kilenc helyre lenne szükség.)

Paksy és Benedek hoppon maradhat

A nőknél ugyanebben a számban a Paksy Tímea, Benedek Dalma és Kovács Katalin, Janics Natasa kajak kettes harcol az olimpiai részvételért. A szám érdekessége, hogy az egyesben három éve veretlen Kovács legyőzőjével, Janics Natasával ült össze. Az elnökség a szétlövés lehetőségével felülbírálta korábbi elvét, miszerint, aki egyéniben indul, párosban nem versenyezhet az olimpián, mert a két szám között nincs egyórányi szünet sem.

A kenusoknál már csak egy hely vitatott. Egyes ezer méteren Joób Márton és Vajda Attila mérkőzik meg. Előbbi a rövidebbik távon ott lehet Athénban, utóbbi a hétvégi válogatón legyőzte klubtársát.

Engedélyezhető-e a duplázás?

"Úgy hiszem, e hét végére kialakulhat a véglegesnek tekinthető olimpiai csapat, amelyik készülhet az augusztus végén sorra kerülő versenyekre. Arról egyelőre nem kívánok nyilatkozni, hogy Janics Natasa számára engedélyezhető-e a duplázás, mert ez a kérdés kizárólag a pénteki pótválogató után lehet aktuális." - mondta Angyal Zoltán szövetségi kapitány.