Béla
13 °C
27 °C

Örökre eltilthatják a százméteres síkfutás csúcstartóját

2004.06.24. 16:07
Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) immár hivatalosan is doppingolással vádolja a százméteres férfi síkfutás világcsúcstartóját, Tim Montgomeryt, és kezdeményezi, hogy örökre tiltsák el a versenyzéstől.
Az AP amerikai hírügynökség információi szerint a száméteres síkfutásban 9.78 mp-ces rekordot két éve felállító Tim Montgomery szerdán kapta kézhez a USADA levelét, amelyben a doppingvád részletes leírása és az ügynökség által kért büntetés szerepel. A levél tartalmáról a USADA nem adott felvilágosítást, azt ugyanakkor elismerte, több atlétát értesített arról, hogy doppingolással vádolja, méghozzá a THG-t kifejlesztő BALCO laboratórium elleni szövetségi nyomozás alapján.

Montgomery ügyvédei szintén szűkszavúan nyilatkoztak, elsősorban azt hangoztatva, hogy védencük szervezetében tiltott anyagot nem találtak, ezért úgy vélik, az eljárás célja a lejáratás.

Marion Jones férje is gyanúsítottak között

A háromszoros olimpiai bajnok, Marion Jones párja és három másik atléta, Michelle Collins, Alvin Harrison és Christy Gaines a hónap elején értesült arról, hogy doppingolással gyanúsítják őket.

Most a világrekorder mellett Collinsnak, a 200 m 2003-as fedettpályás világbajnokának ügyvédje is elismerte, hogy megkapták a konkrét vádat tartalmazó levelet, ugyanakkor a 400 méteren olimpiai ezüstérmes Harrison, valamint a váltóban ötkarikás aranyérmes Gaines jogi képviselői nem kívántak az ügyben nyilatkozni.

A hét elején a Los Angeles Times arról számolt be: az USADA azzal vádolja Montgomeryt, hogy különféle tiltott teljesítménynövelő szerekből álló "koktélt" használt.

Marion Jones szintén belekeveredett a THG-ügybe, ám őt a USADA nem vádolja doppingolással.