Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Ezüstérmes lett női pólóválogatottunk a Világligában

2004.06.28. 11:25
Remek teljesítménnyel a második helyen végzett a magyar női vízilabda-válogatott az első alkalommal kiírt Világligában. Az egész tornán jól játszó Faragó-csapatot a döntőben a házigazda amerikaiak csak büntetőkkel tudták felülmúlni.
A magyar női vízilabda-válogatott büntetőkkel kikapott a házigazda Egyesült Államok csapatától az első alkalommal kiírt, 126 ezer amerikai dollár összdíjazású Világliga döntőjében, így a második helyen végzett a Long Beach-i tornán. Az ezüstéremért 30 ezer dollárt kapott Faragó Tamás csapata.

Hatalmas csatát vívott egymással a két csapat, hol az amerikaiak, hol a magyarok jutottak előnyhöz a lüktető tempójú küzdelemben. Végig jól védekezett Faragó Tamás együttese, amely kiszorította a kapu elől a hazaiakat, amikor pedig mégis lövésre vállalkoztak, Sós Ildikó védett parádésan. A 3000 fős honi publikum hatalmas biztatása közepette azonban a hazaiak sokkal jobban értékesítették a létszámfölényes helyzeteket (ők 10-ből 5-öt, Stieberék 10-ből 3-at lőttek be), így tudták a hajrában döntetlenre hozni a találkozót.

A Világliga szabályainak megfelelően a négyszer 9 perces negyedek eredményezte döntetlen után 5 méterről lőtt büntetők következtek, s az idegek harcában az Egyesült Államok pólós hölgyei álltak jobban helyt. A "túlórás" párbajban az ezúttal a legbiztosabb kezű "Faragó-lány", Drávucz Rita, továbbá Primász Ágnes a hálóba talált, a csapatkapitány, s a tornán 9 góljával a legeredményesebb magyar, Stieber Mercedes, valamint Valkay Ágnes viszont rontott, pontosabban mindkettejük lövését hárította az amerikai kapus.

A most első alkalommal kiírt női Világligában a harmadik helyen Olaszország végzett, amely ugyancsak büntetőkkel verte a bronzmeccsen a negyedik Oroszországot.

Eredmények, nyilatkozatok:
A döntőben: Egyesült Államok-Magyarország 8-8 (3-2, 1-3, 3-2, 1-1) - büntetőkkel 4-2
A magyar góldobók: Drávucz 3, Pelle, Primász 2-2, Stieber 1

Emberelőny: 10/3 illetve 10/5
Büntető: 1/1 illetve 0

A 3. helyért: Olaszország-Oroszország 10-10 (1-0, 3-2, 2-3, 4-5) - büntetőkkel: 5-4
Az 5. helyért: Kanada-Görögország 6-5 (4-2, 0-0, 2-3, 0-0)
A 7. helyért: Ausztrália-Kazahsztán 9-2 (3-1, 1-1, 3-0, 2-0)

Faragó Tamás szövetségi kapitány:
"Az amerikaiaknak több szerencséjük volt. Egyébként a büntetődobásos módi valami egészen különleges a vízilabdában, jómagam mégis inkább a hosszabbítást pártolom".

Guy Baker, az Egyesült Államok válogatottjának szakvezetője:
"Úgy gondolom, hogy ma este a szurkolók egy valóban rendkívül élvezetes meccset láthattak. A magyaroknak fantasztikus csapatuk van".