Sarapova nyerte a női egyest Wimbledonban

2004.07.03. 18:25
A tizenhét esztendős orosz teniszező két játszmában, egy és negyedóra alatt verte a jóval esélyesebbnek tartott Serena Williamset, ezzel ő az első orosz teniszező aki diadalmaskodni tudott az angol nyílt teniszbajnokságon. A férfiak elődöntői után pedig létrejött az "álomdöntő", hiszen a z első helyen kiemelt Federer ellenfele a második helyen rangsorolt Roddick lesz.
Óriási meglepetésre az orosz Marija Sarapova nyerte a női egyest az angol nyílt teniszbajnokságon, miután két játszmában, 1 óra 13 perc alatt nyert az elmúlt két évben diadalmaskodó Serena Williams ellen.

A tizenhét éves orosz klasszis egyáltalán nem rettent meg nevesebb ellenfelétől, kitűnően kezdett és a harmadik, valamint a hatodik játékban elnyerte ellenfele adogatását. Eközben simán "hozta" a sajátját és nagy meglepetésre mindössze 29 perc alatt előnyhöz jutott. Sarapova bátran kezdeményezett, kitűnő tenyeres ütéseivel, remek mentéseivel többször is meglepte és hibára kényszerítette a volt világelsőt.

Serena Williams a második játszmát (44 perc) jóval nagyobb tempóban kezdte, egyre több nyerő ütéssel lepte meg Sarapovát, és a rendkívül magas színvonalú találkozón 4:2-re elhúzott. Az orosz játékos azonban azonnal brékelt, egyenlített, sőt előnyt szerzett (5:4).

Olykor látványos ütésekkel nyerte a labdameneteket, sőt átemelését még ellenfele - noha ritkán "ragadtatja" magát ilyesmire - is megtapsolta. A 10. gémben Sarapova két meccslabdához jutott, az elsőt még elrontotta, a másodiknál azonban ellenfele a hálóba ütötte a labdát.

Sarapova szinte azonnal térdre rogyott boldogságában, majd amint "felfogta" mi történt vele, első dolga volt mobiltelefonján üzenetet küldeni ismerőseinek. Öröme érthető volt, hiszen egyesben orosz teniszező még sohasem diadalmaskodott Wimbledonban, vagyis Marija Sarapova sporttörténelmet írt.

Női egyes, döntő, nyilatkozatok:
Marija Sarapova (orosz, 13.)-Serena Williams (amerikai, 1.) 6:1, 6:4

Marija Sarapova (Oroszország) névjegykártyája:


Született: 1987. április 19., Nyjagan (Oroszország)
Testmagasság/testsúly: 1,83 m, 59 kg
Ütőfogása: jobbkezes
Jelenlegi világranglista-helyezése egyesben: 15.
Legjobb világranglista-helyezése egyesben: 15. (2004. június 7.)
Tornagyőzelmei egyesben: 4, ebből 1 Grand Slam (Wimbledon: 2004)

Út a győzelemig:
1. forduló: Bejgelcimer (ukrán) 6:2, 6:1
2. forduló: Keothavong (brit) 6:4, 6:0
3. forduló: Hantuchova (szlovák) 6:3, 6:1
Nyolcaddöntő: Frazier (amerikai, 31.) 6:4, 7:5
Negyeddöntő: Szugijama (japán, 11.) 5:7, 7:5, 6:1
Elődöntő: Davenport (amerikai, 5.) 2:6, 7:6 (7-5), 6:1
Döntő: S. Williams (amerikai, 1.) 6:1, 6:4

Marija Sarapova:
"Egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy nyertem. Szeretném "felszeletelni" a trófeát és a darabjait szétosztani a közönség között, hogy mindenkinek jusson belőle. Serena, őszintén sajnálom, köszönöm hogy győzhettem, s biztos vagyok abban, itt és más Grand Slam-tornákon még nagyszerű meccseket fogunk játszani. Szerretem volna felhívni édesanyámat, de sajnos nem működött a telefonom. Magától kikapcsolódott, fogalmam sincs, hogy mi történt. Köszönöm szüleimnek, hogy eljutottam eddig. Azt is tudom, hogy édesapám nagyon izgult a lelátón, de megértem, hiszen sokkal nehezebb dolga volt, mint nekem. Játszani sokkal könnyebb! Reggel óta picit náthás vagyok, de biztos, hogy este hatalmas bulit csapunk! "

Serena Williams:
"Ez sajnos nem az én napom volt, Marija nagyszerűen teniszezett, sajnos én erre most nem voltam képes. Csak gratulálni tudok élete első Grand Slam-diadalához. "

A férfiaknál a két elődöntő után létre jött az "álomfinálé". Andy Roddick nagy csatában legyőzte Mario Ancicot, így 22 év után ismét az 1. és 2. helyen kiemelt teniszező csatázik majd a végső sikerért. A korábban befejeződött találkozón ugyanis a címvédő, s világelső Roger Federer nyert Sebastien Grosjean ellen.

Federer és Roddick előtt utoljára 1982-ben jutott a két, legelőkelőbb helyen kiemelt teniszező a wimbledoni fináléba, akkor szenzációs csatában Jimmy Connors 3:6, 6:3, 6:7 (2-7), 7:6 (7-5), 6:4-re nyert az 1. helyen rangsorolt John McEnroe ellen.

Férfi egyes, elődöntők:
Federer (svájci, 1.)-Grosjean (francia, 10.) 6:2, 6:3, 7:6 (8-6)
Roddick (amerikai, 2.)-Ancic (horvát) 6:4, 4:6, 7:5, 7:5