Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Federer megvédte címét Wimbledonban

2004.07.04. 19:31
A svájci Roger Federer nyerte a férfi egyest az angol nyílt teniszbajnokságon, miután a döntőben négy játszmában, 2 óra 30 perc alatt győzött az amerikai Andy Roddick ellen, s ezzel megvédte címét Wimbledonban.
Az angol nyílt teniszbajnokság zárónapjának programját az időjárás határozta meg. Az esőnek köszönhetően valamennyi vasárnapra maradt döntő késve kezdődött. Az első játszmát aztán a második helyen kiemelt amerikai játékos hatalmas lendülettel kezdte, gyilkos erővel adogatott, s szinte minden pozícióból támadott.

A harmadik gémben elvette a svájci világelső adogatását, s bár a következőben Federernek háromszor is alkalma volt az egyenlítésre, nem tudott élni a lehetőségekkel. A szett végéig nem is változott a helyzet: mindketten "hozták" a saját szervájukat, így Roddick megtartotta előnyét, s 31 perc alatt nyerte az első játszmát.

A folytatásban a világelső ritmust váltott, Roddick pedig egyre többet hibázott: Federer kétszer is elvette ellenfele adogatását és 4:0-ás vezetéshez jutott. Roddick azonban nem adta fel, hallatlan összpontosítással ezúttal eredményesen támadta le a svájci labdáit, visszavette, amit elvesztett, s egymás után négy gémet nyert. (Eközben "természetesen" volt egy rövidebb esőszünet.) Roddick már a rövidítésért adogathatott, ám az "idegek harcában" a svájci volt a jobb, s ezzel egyenlő lett az állás.

A harmadik játszmát ismét Roddick kezdte jobban, s akárcsak az első szettben, ismét a harmadik játékban vette el Federer adogatását, majd 4:2-es vezetésénél újra esőszünet szakította meg a döntőt. A közel félórás "pihenő" a svájci játékosnak kedvezett, nagyon jó játékkal, csodálatos kereszt-tenyeresekkel, átemelésekkel, pontos és kemény szervákkal kiegyenlített. Ezután egészen 6:6-ig fej-fej mellett haladt a két teniszező. A rövidítésben azonban Roddick keze újra "megremegett", simán vesztett.

A negyedik, s egyben utolsó felvonásban egészen 3:3-ig mindkét játékos nyerte a saját adogatását, ám a következőben Roddick újra hibázott. Federer semmire elvette az amerikai szerváját, és mint később kiderült, ez végzetesnek bizonyult.

Eredmény:
Férfi egyes, döntő:
Roger Federer (svájci, 1.)-Andy Roddick (amerikai, 2.) 4:6, 7:5, 7:6 (7-3), 6:4

Jonas Björkman, Todd Woodbridge, svéd-ausztrál duó nyerte a férfiak páros versenyét az angol nyílt teniszbajnokságon, miután négy játszmában legyőzte a Julian Knowle, Nenad Zimonjic (osztrák, szerb-montenegrói) kettőst. A női páros döntője a Cara Black, Rennae Stubbs (zimbabwei, ausztrál) duó diadalát hozta. Győzelmük mellett annak is örülhettek Blackék, hogy találkozójuk még az esőszünet előtt befejeződött.

Eredmények:
Férfi páros:
Jonas Björkman, Todd Woodbridge (svéd, ausztrál, 1.)-Julian Knowle, Nenad Zimonjic (osztrák, szerb-montenegrói, 16.) 6:1, 6:4, 4:6, 6:4

Női páros:
Cara Black, Rennae Stubbs (zimbabwei, ausztrál, 6.)-Liezel Huber, Szugijama Ai(dél-afrikai, japán, 5.) 6:3, 7:6 (7-5)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!